Flera poddar om sex och relationer görs av och med kvinnor. Foto: TT

Poddar för samtalen om sex framåt

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom den största befolkningsstudien om sexuell hälsa som gjorts i Sverige på 20. De senaste åren har det i stället varit i poddar som samtalen om sexuell hälsa har förts.

– Jag tror att det kommit en boom av tjejer som pratar sex, men alla behöver prata mer sex, säger Anna Dahlbäck, poddare på Alla våra ligg.

I dag kom Folkhälsomyndighetens rikstäckande studie om svenska befolkningens sexuella hälsa, den största som gjorts på 20 år. Men även om ingen större studie gjorts på området sedan 1999 har det offentliga samtalet om sex hållits levande.

De senaste åren har flera poddar om sex och relationer fört utvecklingen framåt – poddar som framförallt drivs av kvinnor. Sexinspiratören Marika Smith driver Kits podd Sex på riktigt.

– Kvinnor är generellt mer aktiva i nya medier och är mer utåtriktade när det gäller att prata om sex. Vi är motiverade till att prata om sex och skapa nya klimat, säger Marika Smith.

Ökar medvetenhet

I Folkhälsomyndighetens nya studie uppger 42 procent av kvinnorna som svarat som att de har blivit utsatta för sexuella trakasserier och 39 procent av kvinnorna som svarat uppger att de blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Marika Smith tror att poddarna om sex har bidragit till att kvinnor förstår vad de blivit utsatta för.

– Det är bra att det finns poddar om sex, det ökar medvetenheten om sex och att det man varit med om kan ha varit fel, säger Marika Smith.

Anna Dahlbäck driver tillsammans med Amanda Colldén podden Alla våra ligg, hon tror att samtalen om sex är viktiga för att ”ta tillbaka” sin sexualitet.

– Det finns så många kvinnor som blivit utsatta för övergrepp och jag tror att det hjälper att lyssna och lära sig om sex. Och att det finns ett behov av att ta tillbaka och äga sin sexualitet, säger Anna Dahlbäck.

Män vågar inte säga nej

I studien är det endast nio procent av männen som svarar att de varit utsatta för sexuella övergrepp, men samtidigt uppger många män i undersökningen att de aldrig eller sällan kan säga nej till sex. Anna Dahlbäck tycker att det finns en föreställning om att män alltid ska vara redo att prestera sexuellt.

– Män verkar inte våga säga nej, det finns en föreställning hos både män och kvinnor om att män alltid ska vara redo för sex. Machokulturen lever kvar kring sex, det är rakt på: in, ut och slut, säger Anna Dahlbäck.

För några år sedan programledde Olle Waller tv-programmet Fråga Olle, som handlade om sex. Olle Waller märker att samtalen om sex har förändrats men att det går långsamt och att strukturer om vad som är feminint och maskulint är sega.

– Män är skraja för att bli missförstådda, samtidigt gör sig många skyldiga till mer grovheter än vad kvinnor gör, som märks. Det finns en höhö-jargong hos män, säger Olle Waller.

Behövs ärliga och sårbara samtal

Marika Smith tror att rädslan beror på att män lätt kan uppfattas som snuskiga och att de är rädda för att trampa fel, hon och Anna Dahlbäck tycker att det fattas män som driver poddar om sex och relationer.

– Det behövs fler modiga män som vågar ha ärliga och sårbara samtal om sex, nya samtal som inte höhö:ar bort sexet. Jag vill gärna se fler män och ickebinära skapa nya forum om sex, säger Marika.

– Det är skitkul att prata sex, jag tror att alla behöver prata mer öppet om det, men män verkar inte riktigt vara där än, samhällsnormer och föreställningar är nog väldigt avgörande, säger Anna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.