Yahya Hassan under en uppläsning i Oslo 2014. Foto: NTB/TT

Poet gripen – poserade med automatvapen på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Den danske poeten Yahya Hassan greps av dansk polis förra veckan efter att han postat en bild på Twitter, där han poserade med ett automatvapen med bildtexten ”Tyst och lugn söndag i västra Århus”.

Det var under tisdagen förra veckan som Østjyllands polis i sin dygnsrapport skrev att de gripit en 22-årig man för vapen- och narkotikainnehav.

Det visade sig senare visade sig vara den välkände danske poeten Yahya Hassan – något som blev känt efter att han själv skrivit om händelsen på sin facebook.

Två dagar innan han greps hade han på sin Twitter publicerat en bild där han poserade med ett automatvapen invid bildtexten ”Tyst och lugn söndag i västra Århus”. Enligt Yahya Hassan själv släpptes han tre timmar efter gripandet.

Enligt polisen i Østjylland kunde man inte finna något vapen, men däremot 1,9 gram och kokain 13 gram hash. Det skriver den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Inte första gången

Det här är inte första gången som poeten varit i kontakt med de danska polismyndigheterna. Hösten år 2016 dömdes han till ett år och nio månader i fängelse efter att ha skottskadat en 17-årig man i foten.

Tidigare samma år hade han även gripits för narkotikainnehav.

Slog igenom år 2013

Yahya Hassan slog igenom år 2013 med en självbetitlad och delvis självbiografisk diktsamling. Boken såldes i 11.000 exemplar och blev en av de mest sålda diktsamlingarna någonsin i Danmark. Hassan, som har palestinsk bakgrund, riktar i samlingen kritik mot islam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.