Foto: Skärmdump TVP

Polsk public service: Svenskarna stöder Polens flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan sändes ett inslag i den polska public service-kanalen TVP där det angavs att 97 procent av svenskarna uttrycker stöd till den polska regeringens hårda migrationspolitik. Rubriken var ”Svenskarna stöder den polska regeringens politik” – men siffrorna var hämtade från en läsarfråga på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag.

Under en artikel om Polens inställning till EU på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag ställdes en fråga till läsarna den 8 augusti: ”Gör Polen rätt som vägrar ta emot muslimska invandrare?”. Svarsalternativen som fanns var ”Ja” respektive ”Nej”.

Frågans svarfrekvens kom sedan att presenteras som en opinionsundersökning i den polska public service-kanalen TVP med rubriken: ”Svenskarna stöder den polska regeringens politik”.

I inslaget anges att en mycket stor andel av de svarande i den hänvisade ”opinionsundersökningen” stödde Polens flykting- och asylpolitik. En fråga som aktualiseras av att polens regering inte vill stödja det kvotsystem där asylsökande automatiskt fördelas mellan EU:s medlemsländer.

”I en opinionsundersökning som gjorts av en svensk tidning uttrycker 97 procent av de 8000 röstande sin solidaritet med de polska myndigheterna”, säger journalisten i inslaget.

I den korta text som återfinns i anslutning till klippet anges också att det rör sig om 98 procent, trots att man i inslaget hänvisar till 97 procent.

LÄS MER: EU:s flyktingstrid nu i domstol

Polska medborgare positiva till att hjälpa

Men att siffrorna representerar verkligheten är tveksamt, menar Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo. Han säger till Kulturnyheterna att det vore osannolikt om 97 procent av svenskarna stod bakom Polens migrationspolitik.

– Det är legitimt för tidningar och medier att ha frågor. Men det handlar mer om en läsardialog, det är legitimt att ställa frågan eftersom det visar att de som besökt sidan tycker så här. Men det är ingen opinionsundersökning, och det ger ingen bra bild av vad allmänheten tycker, säger Toivo Sjörén.

Enligt siffror från en opinionsundersökning gjord på uppdrag av EU i maj i år uppvisas att en 56 procentig majoritet av de tusentalet polska deltagarna i undersökningen ställer sig positiva till att hjälpa människor på flykt. I samma undersökning anges att det svenska stödet för att hjälpa flyktingar uppgår till 90 procent.

Den undersökningen redovisar förvisso inte hur svenskarna vill hjälpa till: I 2017 års Som-undersökning från Göteborgs universitet uppvisas att 52 procent anser att det i är bra att ta emot ett färre antal flyktingar till Sverige, medan 24 procent ansåg att det var dåligt.

LÄS MER: Kritiserad medielag sjösätts i Polen

Kritiseras för politiskt styre

Det har under de senaste åren riktats skarp kritik mot Polen och landets rådande mediepolitik samt det hårdare medieklimat som landet nu befinner sig i. Inte minst sedan regeringen införde politisk styrning av Polens public service-medier förra året, då landets finansminister fick mandat för att både utse chefer och sparka anställda på de statliga radio- och tv-företagen. Sedan dess har flera höga chefer inom verksamheten bytts ut.

LÄS MER: Public service-chefer till attack mot polska medielagen

Kulturnyheterna söker den polska public service-kanalen TVP för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer