Politiker stoppar teaterchef efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Gugge Sandström var tänkt att bli tillförordnad chef för Borås stadsteater. Men efter att ha kritiserat kulturnämndens makt över teatern stoppas han nu från att få uppdraget.

I torsdagens Borås Tidning konstaterade Gugge Sandström att politikerna styrde för mycket över teaterverksamheten.

– Här styr kulturnämnden och kulturpolitiken går ut över teatern, sade han till tidningen.

Borås stadsteater

Gugge Sandström, tidigare bland annat teaterchef för Folkteatern i Göteborg, förde samtidigt fram kritik mot att teatermedarbetare själva fått gå in med pengar för att genomföra en teaterföreställning. Hans uttalanden föll inte i god jord och samma eftermiddag blev han kallad till ett möte.

”De menar att jag är negativ”

– När jag kom in i rummet så slängde de upp artikeln på bordet och förklarade att jag var olämplig som teaterchef. De menar att jag är negativ, men jag tycker att det är viktigt att skilja på negativ och kritiskt granskande som jag anser att jag är, säger han tll tidningen.

Kulturnämndens ordförande  Bengt Wahlgren (FP) säger till BT att vändningen är en direkt följd av Gugge Sandströms uttalanden i tidningen.

”Han skadar Borås stad”

Han menar att Sandström har fel attityd.

– Han har yttrat sig ofördelaktigt om sin kommande arbetsplats och sin kommande arbetsgivare. Det tycker vi vittnar om att han inte har haft rätt inställning till de kommande arbetsuppgifterna, säger Bengt Wahlgren till Kulturnyheterna, och fortsätter:

– Vi hade en bra kontakt i början, sen gör han sådana uttalanden att han skadar både Borås stad, Borås stadsteater och kulturnämnden.

Får man inte vara kritisk som teaterchef?

– Om det första man gör innan man ens har tillträtt är att offentligt kritisera sin arbetsgivare så är det självklart omdömeslöst, säger Bengt Wahlgren.

– Jag tycker att det är lite beklagligt att man inte förstår det jag säger – jag ska ju försöka göra något vettigt av det här, vara konstruktiv i det här – och det uppfattar man som negativism, säger Gugge Sandström till Kulturnyheterna.

Tidigare avhopp

Tidigare i höstas valde teaterchef Monica Wilderoth att avgå.

– Borås Stads kulturförvaltning och Kulturnämnd och jag hade olika uppfattningar om vilket arbete som borde prioriteras för att driva teaterns konstnärliga verksamhet framåt, sade hon då.

Monica Wilderoth blev teaterchef 2011. Hon kommer att lämna sitt uppdrag vid årsskiftet.

Skulle leda teatern tillfälligt

Borås kulturrnämnd tog kontakt med Gugge Sandström för tjänsten som tillförodnad chef efter Monica Wilderoths avhopp tidigare i höstas, för att de hade förtroende för honom.

Gugge Sandström var tänkt att leda teatern fram tills dess att en ny permanent teaterchef har utsetts.

Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius tycker att politikerna i Borås agerar helt fel.

– Det är anmärkningsvärt att man inte har vett att ta vara på den här konstnärliga kompetensen och chefskompetensen, utan  i stället vill knyta en chef till sig som ska gå i deras ledband. Det är inte på det sättet man sätter Borås på teaterkartan, säger Anna Hedelius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borås stadsteater

Mer i ämnet