Allmänhetens pressombudsman, Ola Sigvardsson. Foto: Fredrik Persson / Scanpix

PO hotad av högerextrema

Publicerad

Allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson har utsatts för hot från en högerextrem grupp, som hällt ut djurblod utanför hans hem. Det rapporterar tidningen Medievärlden.

Det var på lördagen som allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson utsattes för hot utanför sitt hem i Stockholm. En högerextrem grupp sökte upp hans bostad och höll en demonstration där de bland annat hällde ut djurblod utanför porten.

Händelsen är nu anmäld till polisen, rapporterar Medievärlden.

– De menar att det är ett hot riktat mot mig, säger Ola Sigvardsson till tidningen.

Hotad på grund av krönika

Bakgrunden till hotet är en krönika som Sigvardsson skrivit i Medievärlden. I texten, som publicerades för en dryg vecka sedan, diskuterade han svenska mediers publicering av bilder på den man som rånat en medvetslös man på ett tågspår. Är det verkligen mediernas roll att bidra i jakten på rånaren, frågade Sigvardsson.

Denna fråga fick alltså en svensk högerextrem grupp att reagera. På lördagen placerade de ut en bild på den misstänkte mannen och hällde ut djurblod på gatan.

– Det är helt oacceptabelt att en skribent hotas i sitt hem för att ha skrivit en kolumn. Det är ett hot mot det fria ordet och det är väldigt obehagligt för Ola Sigvardsson och hans anhöriga, säger Medievärldens chefredaktör Axel Andén i en kommentar i den egna tidningen.

”Ska inte skrämma oss”

Även mediernas branschorganisation Utgivarna fördömer hoten mot pressombudsmannen.

– Det är nu extra viktigt att branschen fördömer attacken och istället fortsätter lyfta fram behovet och vikten av pressetisk debatt när det gäller svåra publicistiska beslut. Det här ska inte skrämma oss utan tvärtom, säger Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

T-banetjuven

Mer i ämnet