Foto: SVT

Pride anmäls för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Afrosvenskarnas riksförbund polisanmäler nu Pridefestivalen sedan en vit person med så kallad blackface-sminkning gått i paraden i Stockholm i helgen.

En vit person utklädd till somalisk pirat med, enligt anmälan, så kallad blackface-sminkning gick i Prideparaden i helgen. Blackface-sminkning är en teatralisk, överdriven och stereotypisk karikatyr av en svart person, som mest populärt under delar av 1800-talet, men som nu i princip inte förekommer längre.

Enligt afrosvenskarnas riksförbund, som riktar anmälan mot festivalchefen och personen i förklädnaden, så  kan ”detta kan inte ses som ett oskyldigt tilltag då den senaste tidens debatter som slavaktionen i Lund och den om Lena Adelsohn-Liljeroths afrofobiska tårta rimligen borde gjort Pridearrangörerna medvetna om den rasistiska sprängkraften i blackface”. Det skriver förbundets talesperson Kitimbwa Sabuni i ett pressmeddelande.

– Jag ser det här som en attack mot svarta människor som borde höra till en svunnen tid. Och dessutom har Pridefestivalen gjort liknande saker tidigare, något vi påtalat för festivalledningen, men som inte gjorts något åt, säger Kitimbwa Sabuni till Kulturnyheterna.

Pride beklagar händelsen

Stockholm Pride beklagar det inträffade och menar att det hela var ett misstag.

– Vi beklagar det i allra högsta grad. Det står i våra stadgar att vi inte tolererar diskriminering mot någon grupp, säger Prides pressansvariga Maria Paulsson till svd.se.

Samtliga ekipage i paraden måste föranmälas, om det hade gjorts i det aktuella fallet är oklart.

– Vi har incheckning för alla ekipage, där någonstans har det brustit i våra rutiner. Vi kan inte svara på om personen var incheckad eller anslutit i tåget från publiken, säger Paulsson.

Bilden publicerad i Qx

Tidningen Qx har publicerat en bild från paraden där personen som nu polisanmälts syns, men chefredaktören Jon Voss tycker inte att alls att personen sminkat sig i så kallat blackface-smink.

– Jag ser personen som utsmyckad till en modern krigarprinsessa, med kamouflagesmink, och inte alls som något rasistiskt, säger tidningens chefredaktör Jon Voss till Kulturnyheterna.

Ett synsätt som Kitimbwa Sabuni inte ger mycket för.

– Jag är förbluffad att han försöker försvara något sådant här, hans argument är chockerande svaga, säger Afrosvenskarnas talesperson Kitimbwa Sabuni till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pridefestivalen

Mer i ämnet