SVT-chefen: ”Vi har en resa kvar att göra” Foto: TT/SVT

Public service-anställda vittnar om diskriminering och rasism

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare och nuvarande public service-anställda vittnar i Expressen om diskriminering och rasism.

– Det känns tråkigt att vi uppenbarligen i de fallen inte kommit längre med att skapa en bra, inkluderande arbetsplats som jag tror är helt avgörande på så många plan, säger Andreas Bedinger, divisionschef på programdivisonen på SVT.

I helgen publicerade Expressen ett långt reportage där nio public service-medarbetare, tidigare och nuvarande, beskriver rasism på arbetsplatsen. Personerna som intervjuats jobbar både på SVT och Sveriges Radio.

Reportaget kommer en knapp månad efter att 39 medarbetare på SR skrivit ett upprop mot rasism inom företaget. Uppropet kritiserade nyhetsvärdering, arbetsmiljö och rekrytering.

– Det intressanta är att de misslyckas trots återkommande mångfaldsseminarier där inte bara bristen på mångfald bland personalen problematiseras men också bland lyssnarna. SR har till och med en målgrupp som de internt döpt till ”icke-lyssnare”, säger Ametist Azordegan, musikjournalist, till Expressen.

”Tjänster har gått mig förbi”

Pia Herrera, som jobbat på SVT i 13 år, beskriver att hon tycker att det är svårt att prata om mångfaldsfrågor överlag.

– Vissa har vägrat sminka mig eller ens ta i mitt hår. Det är mycket snack om ”vi” och ”dom” och ofta har jag känt mig tillintetgjord. Tjänster har orätt gått mig förbi och det har chefer också erkänt i efterhand.

Arash Mokhtari jobbade tidigare på SVT Nyheter och Kulturnyheterna. Han säger till Expressen att han blivit trakasserad av en kollega och inte blivit tagen på allvar av HR-avdelningen.

– Det sista som hände var att mitt skåp vandaliserades. Då erbjöd de mig att jag kunde ta bort mitt namn på skåpet, men jag accepterade inte det. Alla andra hade ju sitt namn på skåpet. Jag hade velat att chefer skulle tala högt om att sån här skit händer på SVT.

”En resa kvar att göra”

Andreas Bedinger, divisionschef för programdivisionen på SVT, vill inte kommentera enskilda HR-fall, men påpekar att en bra arbetsmiljö är viktig för att nå målen om ett public service som är till för alla.

– Självklart ska vi på SVT vara väldigt ödmjuka om personer pekar på att man har upplevt att HR, chefer eller företagsledning inte har agerat och markerat. De uppgifterna måste vi ta på stort allvar. Det är en fundamental, viktig känsla när man går till jobbet, säger han.

Artikeln i Expressen gjorde honom beklämd, och han tycker att det är tråkigt att SVT inte har kommit längre.

Det finns för många som vittnar om att vi har kommit för kort väg med inkludering. Där har vi en resa att göra, både i hur vi rekryterar och i vårt utbud. Det måste vi våga erkänna. Men jag upplever att viljan att nå målet om att spegla hela Sverige finns och att våra aktiviteter och strategier angående såväl kultur, rekrytering som hur vi jobbar med utbudet, börjar hänga ihop tydligare mellan flera delar av företaget, vilket gör mig hoppfull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.