Robert Fux i och utanför dragkostym Foto: Christian Hagward/ Lars Pehrson / SvD / TT

Robert Fux: ”Drag är kamp, kärlek och att vägra låta sig infogas”

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll firar QX Gaygala 20-årsjubileum på Cirkus i Stockholm. Från att ha varit en gala i marginalen har den ökat i popularitet och sänds sedan 2004 i TV. Kulturnyheterna har pratat med Robert Fux, nominerad till årets drag, om hur galan utvecklats.

Robert Fux, skådespelare och dragqueen, är nominerad till årets drag på QX Gaygala. När Kulturnyheterna ringer honom har tappat rösten och kan inte prata. Men han skriver i ett mejl att under de 20 år som passerat sedan galan startade, har den rört sig från marginalerna mot mitten:

– Eftersom den inte var tv-sänd kunde den kanske vara lite mer rå och motsträvig förr, med en tydligare subkulturell prägel av underground och ”do it yourself”. Idag slåss sponsorerna om att synas och alla medverkande artister vet att QX-galan är viktig för den egna imagen, skriver han.

Under galan hyllas och uppmärksammas händelser under föregående regnbågsår. Priser delas ut i bland annat kategorierna årets homo/bi/trans, årets hetero och årets drag – vinnarna har QX-läsare röstat fram.

Ett gnistrande motstånd

I år är Robert Fux en av tre nominerade till Årets drag (även Admira Thunderpussy och Imaa Qeen är nominerade). För honom är drag är mer än att vara en ”rolig krydda på tillställningar”:

– För mig har drag alltid varit ett slags gnistrande motstånd mot rådande strukturer; ett pastellgrus i betongmaskineriet och en välriktad klackspark mot instängande normer, skriver han:

– Drag är kamp, kärlek och att vägra låta sig infogas. Att våga lyfta fram sitt annorlundaskap, revoltera och göra sig själv till drottning, krönt i hönsnät och glittrande fynd från mellandagsrean.

QX Gaygala äger rum 21.00 på Cirkus i Stockholm och sänds i TV4 lördagen den 10 februari. Konferencier är skådespelaren och sångaren Shima Niavarani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.