Foto: TT

Nanna Johansson och förlaget avbryter samarbetet med ”K.” Svensson

Uppdaterad
Publicerad

Nanna Johansson ger ut resten av boktrilogin ”Omänniskor” själv. På Norstedts förlagsgrupp stödjer man hennes beslut, och tar kraftigt avstånd från ”K.” Svenssons agerande. ”Det är osmakligt och oacceptabelt”, säger kommunikationschefen Olle Lidbom.

Nu bryter även förlaget Rabén & Sjögren med författaren och komikern ”K.” Svensson, tidigare kallad Kringlan. Det är efter samtal med ”K.” Svenssons medförfattare Nanna Johansson som beslutet har fattats. Olle Lidbom, kommunikationschef för Norstedts förlaggrupp, säger att Johansson gått ut på Twitter med att hon tänker fortsätta skriva romantrilogin ensam.

– Jag tror att det är uppenbart för alla varför, säger Olle Lidbom.

ksvensson

– Vi står ju bakom henne och stödjer henne i det beslutet. Det känns som ett genomtänkt och klokt beslut av henne. Det kan man inte säga om Kringlans agerande de senaste dagarna, det är allt annat än klokt och genomtänkt, säger han.

”Alla var väldigt illa berörda”

Det var efter att boken ”Omänniskor”,  recenserades i Aftonbladet som det hela tog sin början. Recensionen var inte odelat positiv, och detta fick ”K.” Svensson att börja hota recensenten Victor Malm och tidningens kulturchef Åsa Linderborg på Twitter och i podcasten ”Alla mina kamrater”.

Sedan dess har både Aftonbladet och Sveriges Radios satirprogram ”Public Service” valt att avbryta sina sina samarbeten med ”K.” Svensson, som Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare.

Komikern Ola Söderholm, som medverkar i Aftonbladets humorpodd ”Lilla drevet”, skriver på sin Instagram att ”Aftonbladets beslut att bryta med ”K.” Svensson är hundra procent rimligt” och att ”tid måste få gå och Kringlan måste antagligen jobba en del med att återuppbygga förtroendet”.

– För oss var det chock, alla var väldigt illa berörda. Vi läste recensionen i Aftonbladet som en fin recension, det är inte ofta de recenserar ungdomsromaner. Vi satt mer eller mindre och klippte ut fina citat, när det här kom. Sedan reagerade vi ännu mer när vi fick höra vad han sagt i podden. Det är osmakligt och oacceptabelt, säger Olle Lidbom.

Ingen marknadsföring

Den senaste veckans händelser innebär också konsekvensen för förlagets hantering av boken.

– Vi kommer inte marknadsföra den aktivt, säger Olle Lidbom.

Att inte låta ”K.” vara med och färdigställa den tänkta trilogin är dock inget krav från förlagets håll.

– Näe, det är hennes beslut. Men vi har ju sedan i onsdags när det här briserade haft löpande diskussion med Kringlan och med Nanna.

Psykbryt och fylla

”K.” Svensson har gått ut på Twitter och bett om ursäkt, och har beskrivit händelsen som ”ett psykbryt”. När han medverkade i podcasten  ”Alla mina kamrater” sade han sig vara berusad.

Känner ni som förlag något ansvar för era författares hälsa?

–Jo, det är klart att vi haft en relation med våra författare. Men i det här fallet, det som han gjort har han inte gjort i vårt namn och våra kanaler. Han har gjort det i poddar och på Twitter. Och är man en komiker så får man ta ansvar för sitt eget agerande. Genom att att Aftonbladet och SR reagerar på det sätt de gjort tar man ansvar för hans fortsatta tillgång till deras plattformar.

Kommer ni kunna samarbeta med ”K.” igen?

– När det gäller ”Omänniskor” kommer som sagt Nanna att fortsätta utan honom. Och vi har inga planer eller diskussioner med Kringlan om några nya böcker.

Är det ett otänkbart scenario?

– Om du frågar mig i dag så känns det som att det ska mycket till, men jag är inte förläggare, säger Olle Lidbom.

Malmö stadsteater tar också avstånd

På fredagen hade även Malmö stadsteater krismöte om K. Svensson.

Teatern sätter upp en revy med texter av komikern i december.

– Som vi har diskuterat i dag känns det ohållbart att ha hans namn kvar i produktionen. Hur vi löser det vet jag inte exakt nu. Men vi kommer att genomföra revyn, säger Petra Brylander, teaterchef.

Manuset till revyn är skrivet av K. Svensson tillsammans med komikern Valle Westesson.

– Om vi ska lyfta bort Kringlans texter och låta Valle vara kvar har vi inte bestämt än. De slutförde sitt uppdrag för oss i våras och det som har hänt nu i Stockholm har egentligen ingenting med oss att göra, men nu har det blivit så stort att vi är rädda att det ska påverka vår process och vår publik. Det är fruktansvärt beklagligt och vi tar avstånd från alla uttalanden han gjort, säger Petra Brylander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ksvensson

Mer i ämnet