Artist döms för brott på Lollapalooza 2022. Foto: Magnus Andersson/Fredrik Sandberg/TT

Rapparen Adaam döms för brott på Lollapalooza

Uppdaterad
Publicerad

Adaam döms till 40 dagsböter för ringa narkotikabrott och våldsamt motstånd vid polisingripande under festivalen Lollapalooza ifjol. Själv nekar rapparen till anklagelserna.

Rapparen Adaam skulle uppträtt på Lollapalooza 2022. Så blev det inte, istället greps han av polis kort innan sin egen konsert och åtalades därefter för ringa narkotikabrott och våldsamt motstånd i och med gripandet.

Nu döms artisten i Stockholms tingsrätt till 40 dagsböter, motsvarande 10 400 kronor, för brottsanklagelserna – som han själv nekar till.

Till SVT Kulturnyheterna sa Adaam ifjol:

– Jag gjorde inget motstånd, och trodde hela tiden att de skulle låta mig uppträda. Jag var inte alkoholpåverkad, inte berusad. De hade ingen rätt att göra så.

Nekar till brott

Enligt domen testade Adaam positivt för bruk av cannabis, i förundersökningsprotokoll hävdar han att det beror på att han rökte cannabis utomlands på midsommar en dryg vecka innan festivalen.

Åklagare Karl Grange säger till SVT Kulturnyheter att domen är ”genomtänkt och utbroderad i domskälen”.

– Han har haft narkotika i systemet och hans förklaring, att han skulle fått i sig det utomlands, korresponderar inte med det analysbesked vi har i målet, säger han.

Adaam döms också för våldsamt motstånd mot polis i samband med gripandet, vilket han nekar till. Istället menar artisten att polis utsatt honom för etnisk profiliering på festivalens backstageområde.

I domen står det att han ”begick gärning med uppsåt” samt att han ”satt sig till motvärn genom att kränga med kroppen, spreta med armarna och sparka med benen”.

Händelsen fick stor uppmärksamhet i sociala medier där ett klipp på Adaam i möte med polisen cirkulerat. Videon uppger åklagare Karl Grange att använts för att slå fast domen om våldsamt motstånd.

Varken polisen eller Lollapalooza har velat kommentera händelsen.

SVT har sökt Adaam utan svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.