Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Adaam berätta om gripandet som stoppade hans spelning på festivalen Lollapalooza i helgen. Foto: TT

Rapparen Adaam greps på Lollapalooza – missade sin spelning

Uppdaterad
Publicerad

Rapparen Adaam missade sin spelning på Lollapalooza i fredags. Kort före konserten blev han gripen av civilklädd polis, och 19-åringen riktar nu kritik mot polisens agerande. Polisen å sin sida vill inte kommentera händelsen. 

Den 19-åriga artisten Adaam skulle ha medverkat i Red Bulls spelning med unga stjärnskott från Skandinavien, som VC Barre och danska Fouli och JAE. Adaam grammisnominerades 2022 i kategorin årets låt för “TOPP” tillsammans med VC Barre.  

Han släppte sin första låt ”Trap$tar” 2018 – redan vid 16 års ålder. Kort därefter kom hitlåten “Wave” som satte hans namn på den svenska hiphopkartan. Han har också gästat Einár med låten “Dansa” från 2021 som har nära tre miljoner visningar på Youtube.  

“Lollapalooza är en dröm för många artister” 

Enligt Adaam själv var polisingripandet på Lollapalooza oprovocerat. Han berättar för Kulturnyheterna att han stod backstage tio minuter innan konserten, när han kände att det luktade cannabis.

– Det var inte bara vi där, det var minst 40 personer från olika team. Av alla som var där pekade polisen på oss, säger Adaam.

– Jag sa att jag ska uppträda om tio minuter. Det här är en dröm för många artister. Det är inte som att vi är där och skojar. Vi skulle inte kasta bort den chansen genom att göra något dumt.

Enligt Adaam blir han sedan bortförd av polisen, och är kritisk till agerandet:

– Jag gjorde inget motstånd, och trodde hela tiden att de skulle låta mig uppträda. Jag var inte alkoholpåverkad, inte berusad. De hade ingen rätt att göra så, säger Adaam.

Polisen vill inte kommentera

Adaam säger själv att han släpptes nästa dag utan misstanke om brott. Polisen å sin sida vill inte kommentera händelsen.  

– Vi kan inte kommentera uppgifter mot enskilda, det vore grovt integritetskränkande, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind. 

Artisten själv hävdar ju att han inte är misstänkt för brott? 

– Jag tänker inte diskutera med en artist via media, är han missnöjd med polisens arbete ska han anmäla det. 

Adaam har själv uppmärksammat händelsen i sociala medier, och säger att han inte är ute efter några påföljder för poliserna som grep honom. Däremot vill han visa att han inte gjort något fel.

– Det här händer ofta, och vårt ord är ingenting mot polisen ord. Mitt mål är att folk ska se att det här inte var vårt fel, säger Adaam.

Festivalen Lollapalooza har avböjt att kommentera händelsen. Kulturnyheterna söker arrangören Red Bull – Ord mot ord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer