Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör 1.Cuz om att ha lämnat det kriminella livet: ”Alla har inte turen att kunna hitta sin talang och tjäna pengar på det. De har bara inte fler alternativ.” Foto: SVT/Tony Öien/Therese Bondesson

Rapstjärnan 1.Cuz: Vi romantiserar kriminalitet – precis som Snabba Cash

Uppdaterad
Publicerad

Artisten 1.Cuz har på kort tid gått från att sitta i fängelse till att bli en av Sveriges mest framgångsrika rappare. I en intervju med Veckans brotts programledare Camilla Kvartoft berättar han om tiden i fängelse, varför han bär mask och hur han ser på debatten om genren, romantisering och artistens egna ansvar.

– Att jag satt i fängelse betydde mycket. Det har byggt mig som person, säger han.

I november 2018, kort efter att han lämnat fängelset, släppte 1.Cuz låten ”Akta mannen” som blev hans stora genombrott. I dag är han en av Sveriges mest populära rappare.

– Alla mina tankar och känslor som jag haft när jag suttit på anstalt, det är det som kommer ut i min musik, säger han.

Dömdes till fängelse

1.Cuz har tidigare inte velat prata om varför han satt i fängelse, men berättar för Veckans brott att han dömdes för ett brott som ger två års fängelse.

Varför vill du inte berätta?

– Det där destruktiva har lämnat ett trauma i mig som jag inte vill fortsätta tänka på. Ingen människa har planer på att återfalla i någonting, det är mina minsta planer nu när jag byggt upp det här, säger han. 

– Masken får mig att vara någon annan, så jag slipper tänka på det där.

Rappar om sina erfarenheter

Den senaste tidens debatt om romantisering av våld, droger, vapen och pengar i den nya svenska gangsterrapvågen har fått stor uppmärksamhet. Även om 1.Cuz säger att han lämnat det kriminella livet så är texterna fortfarande fyllda av referenser till vapen och droger.

– Det är för att mitt liv har sett ut så. Det finns perioder av mitt liv som har varit fullt av sånt, perioder där mina vänner bara gått igenom sånt. Det finns vissa sidor i Sverige som är fucked up. Jag är en produkt av min miljö bara och min musik också, säger han.

Man riskerar inte att bli påverkad att dras in i ett kriminellt liv?

– Jag tror inte jag påverkar någon till att bli tuff eller kriminell. Jag har mått sämst, jag kan inte må sämre. Ta inte den här vägen, man kommer må dåligt, säger han.

Se en längre exklusiv intervju med 1.Cuz på SVT Play.

Se mer om gangsterrap i Veckans brott på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet