Hör utrikesreporter Anna-Maja Persson om de brittiska musikernas ilska mot premiärminister Boris Johnson. Foto: SVT/TT

Korrespondenten om musikernas ilska: ”Boris Johnson dödar musiken”

Publicerad

För två veckor sedan infördes det nya handelsavtalet mellan Storbritannien och EU. Avtalet har slagit hårt mot brittiska musiker som nu tvingas söka visum för att kunna turnera i Europa.

– Många menar att premiärminister Boris Johnson måste ta sitt ansvar för att ordna upp det här, säger Anna-Maja Persson, utrikesreporter för SVT i Storbritannien.

Från årsskiftet har det blivit mycket dyrare och krångligare för brittiska musiker att turnera i EU-länderna. Det hela är en konsekvens av brexit och det nya handelsavtalet mellan Storbritannien och EU.

– Det innebär ett stopp för den fria rörligheten. I det här handlesavtalet finns det ingen överenskommelse som ger brittiska musiker visumfrihet. Det blir krångligare, dyrare och EU-länderna får själva bestämma vilka regler som ska gälla i just deras länder, säger Anna-Maja Persson.

Vilka drabbas hårdast av det nya avtalet?

– Det är de små banden som inte har stora bolag i ryggen. Många tror att de inte kommer att klara av att turnera i EU med alla tillstånd och kostnader som krävs.

Vill att regeringen tar ansvar

Nu trycker musiker och fackförbund på för att uppmärksamma frågan. Man hoppas att den brittiska regeringen ska hitta en lösning.

– Det snurrar en hashtag: ”Boris dödade musiken”, som ju syftar på premiärminister Boris Johnson. Musikerfacket säger att de har blivit lovade ett särskilt musikerpass och man menar att regeringen måste ta sitt ansvar för att ordna det här.

Hör mer om konflikten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer