Christina Jeurling Birro: Därför kan hatet mot Amber Heard vara farligt

Uppdaterad
Publicerad

Under sex veckor har förtalsmålet mellan skådespelarna Johnny Depp och Amber Heard livesänts och igår beslutade juryn att döma till Johnny Depps fördel.

– Det har blivit en realityshow, true crime. Det har varit ett enormt stöd för Johnny Depp och ett hat mot Heard som många tolkat som farligt, oavsett vad man tycker om fallet, säger journalisten Christina Jeurling Birro.

Under onsdagskvällen svensk tid kom juryns beslut i förtalsmålet mellan det tidigare skådespelarparet Johnny Depp och Amber Heard: Amber Heard har förtalat Johnny Depp och ska betala runt 10 miljoner dollar. Enligt juryn har även Depp förtalat sin ex-hustru och döms att betala två miljoner dollar i skadestånd.

Många ställer sig nu frågan vad fallet kan få för konsekvenser för andra förtalsmål, och opinionsskribenter i flera amerikanska tidningar har rent av pekat ut det som spiken i kistan för metoo-rörelsen.

Farligt hat

Rolling Stone skriver att organisationer som arbetar med kvinnor som utsatts för våld har fått ta emot en stor mängd arga meddelanden från Depp-fans som anklagat organisationerna för att stå på Heards sida – även om organisationerna inte uttalat sig i fallet.

– Det finns ett hat som många tolkat som farligt, oavsett vad man tycker om fallet. Organisationer säger att det kan bli svårt för andra offer att kliva fram, säger Christina Jeurling Birro.

Tidigare turer i fallet

Ex-makarna Depp Heard inledde en relation 2012, gifte sig 2015 och skilde sig året därpå. Johnny Depp anklagade Amber Heard för förtal efter att hon i en artikel i tidningen Washington Post i slutet av 2018 skrev att hon blivit misshandlad i ett tidigare förhållande, utan att nämna Depp vid namn.

I slutet av 2020 förlorade Depp ett förtalsmål mot den brittiska tidningen The Sun som kallat honom ”hustrumisshandlare”.

Paret skulle ha mött varandra i domstol 2016 i samband med sin skilsmässa, men förlikades i sista stund. Då drog Amber Heard även tillbaka en ansökan om besöksförbud mot Johnny Depp. Enligt Heards advokat hade hon ett par månader tidigare polisanmält Depp för misshandel. I slutet av maj 2016 besökte polisen parets bostad efter ett samtal om misstänkt misshandel, men hittade inga bevis och ärendet lades ner.

Hör Christina Jeurling Birro berätta om reaktionerna på domen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.