SVT:s reporter Diamant Salihu om domen mot rapparna Yasin och Haval Foto: SVT

Reaktionerna efter domen: Stor splittring i rapvärlden just nu

Uppdaterad
Publicerad

Rapparen Yasin och Haval döms till fängelse. Men hur kommer domarna påverka deras fortsatta karriärer? Inte mycket, menar både musikjournalisten Nicholas Ringskog Ferrada-Noli och SVT:s reporter Diamant Salihu:

– Det är allvarliga brott men inte av den arten att det kommer att påverka synen på artisterna. Båda två hade redan en karriär i vilka låttexterna i stor utsträckning bygger på att de behandlar kriminalitet och den livsstilen, säger Nicholas Ringskog Ferrada-Noli.

Under onsdagen föll domen: Grammisvinnaren Yasin Mahamoud döms till tio månaders fängelse och rapparen Haval Kahlil döms till fängelse i två år och sex månader.

– Det råder en stor splittring i rapvärlden just nu på grund av att flera av de mest populära rapartisterna har ganska viktiga positioner inom flera kriminella nätverk enligt polisen, säger SVT:s reporter Diamant Salihu som länge bevakat gängkriminaliteten i Sverige.

Han säger vidare att han inte tror att Yasin och Havals kommer tappa publik efter onsdagens domar:

– Jag tror att den stora publiken kanske kommer påverkas eftersom det här är ett allvarligt brott och dessutom mot en person som var 17 år vid den här tillfället. Men om man bara tittar på antal spelningar på till exempel Spotify så har Yasin fortfarande en jättelojal publik som lyssnar på honom trots de här anklagelserna och den negativa uppmärksamhet som har varit.

”Ingen chock för deras publik”

Musikjournalisten och författaren Nicholas Ringskog Ferrada-Noli håller med:

– Det är allvarliga brott men inte av den arten att det kommer att påverka synen på artisterna. Båda två hade redan en karriär i vilka låttexterna i stor utsträckning bygger på att de behandlar kriminalitet och den livsstilen. Det är ingen chock för deras publik eller fans. Det hade varit en annan sak om Christer Sjögren dömts för den här typen av brott, säger han.

I Dagens Nyheter beskriver Nicholas Ringskog Ferrada Noli hur musiken fått en delvis annorlunda funktion i dagens kultur än vad den hade under 1900-talet. Han beskriver Yasin och Haval som en ny typ av artister utifrån den plattform de byggt upp:

– Under hela 1900-talet var skivbolaget extremt viktiga, de hade kontroll på utbudet. Det ser annorlunda ut idag. Distributionen är annorlunda och du kan sprida din musik och skapa hype utan skivbolag. Det är nytt att den här typen av personer får göra musik och sprida den. Det innebär att även de som inte är önskvärda personer av traditionella skivbolag, stökiga, kriminella personer, får ha en röst. Det tycker jag är intressant, säger han.

Stort intresse för Yasins perspektiv

Till TT säger Petter Hallén, musikjournalist och programledare för P3 Din Gata, att många av Yasin och Havals fans redan tidigare haft ett stort intresse för artisternas liv och att detta inte är något som kommer minska på grund av dagens domar.

– Jag tror att många av hans fans ser fram emot när han kommer att släppa ny musik och vad han kommer att säga i den. Det finns ett stort intresse bland dem att få hans perspektiv på den här historien. Jag har svårt att se att han kommer att sätta sig i en morgonsoffa, det är ju genom musiken man har fått ta del av hans liv, säger Petter Hallén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.