Svenska akademien reagerar på domen mot NMR. Foto: TT

Reaktioner efter NMR-domen: ”Skönt att få klarhet”

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska motståndsrörelsen och deras sajt Nordfront fick rätt mot Svenska Akademien i patent- och marknadsdomstolen.

– Det är ju skönt att vi får klarhet, säger Akademiens ständige sekreterare Mats Malm.

Tidigare idag kom domen från patent- och marknadsdomstolen att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) inte brutit mot upphovsrättslagen när de citerat klassiska svenska dikter på sin hemsida Nordfront.

Klassikerskyddet har funnits sedan upphovsrättslagen instiftades på 1960-talet, men har fram tills nu aldrig prövats i domstol. Paragrafen innebär att Svenska Akademien kan väcka talan om de anser att den ”andliga odlingen” hos ett verk har kränkts efter att dess upphovsrätt gått ut.

– Domen är inte alls oväntad även om det inte varit givet hur utgången skulle bli, säger Jan Rosén, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Enligt domstolens tolkning ska klassikerskyddet inte användas för att begränsa rätten att citera ett verk.

– Utrymmet för till exempel citatmöjligheter ska inte begränsas utom i väldigt väldigt extrema fall då man kan tala om ett missbruk, säger Jan Rosén.

Inte kontexten som räknas

Rätten ansåg att NMR skulle frias då de inte förvanskat eller manipulerat dikterna. Men enligt Svenska akademiens juridiska ombud Anders Kylhammar är det själva kontexten där verken publicerats som är problemet.

– Vi har påstått att detta då skett i samband med grovt kränkande publiceringar mot folkgrupper. Det man istället menar är att det är grova förvanskningar av själva texterna som paragrafen istället handlar om. I det här fallet är alla tio diktverk korrekt återgivna i de avsnitt som man tagit med dem, säger Anders Kylhammar.

Fått klarhet

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm ser domen som ett välkommet förtydligande av vad klassikerskyddet innebär.

– En modern författare som blir infogade i ett kollage med hets mot folkgrupp, har ju möjligheten att vända sig till domstolen. En författare som inte lever längre har ju inte möjligheten att invända själva. Det är ju en av utgångspunkterna för klassikerskyddet, säger Mats Malm.

– Men här har ju rätten gjort en annan bedömning och det är ju skönt att vi får den klarheten 

Svenska akademien har ännu inte beslutat sig för om domen kommer att överklagas.

En överklagan måste ske inom tre veckor från och med att domen meddelats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.