Luleåbiennalen håller öppet över Norrbotten – trots pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Luleåbiennalen har öppnat i veckan, på ett antal platser i Norrbotten. Pandemin håller den i sitt grepp, publikmässigt vet man redan nu att det inte kommer bli någon succé, men arrangören öppnar ändå.

Ett ledord för årets biennal är Realism. Konstriktningen som föddes på 1800-talet; hur ska den tolkas idag? I Luleåbiennalens version av realism blir det mycket teatralt, säger en av curatorerna, Emily Fahlén:

– Det går långt ifrån det verklighetsnära, det dokumentära; vi breddar nog mycket idén om vad realismen kan innefatta. Bland utställande konstnärer finns Apostolos Giorgiou, Susanna Jablonski, Måns Wrange, och många andra, men också dramatikern Dimen Abdulla och författaren Linnea Axelsson. Konsten finns att se i Luleå, Boden, Arjeplog, Korpilombolo, Malmberget och Storforsen.​

Se bilder från biennalen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.