Recension: Borat subsequent moviefilm: Delivery of prodigious bribe to american regime for make benefit once glorious nation of Kazakhstan

Uppdaterad
Publicerad

Den första Borat-filmen kom 2006 och hade siktet inställt på president Bushs konservativa USA. Föga anade man att nationen 14 år senare skulle styras av en man som får Bush att te sig som en kramgo Farbror Barbro.

President Trump har på sin korta tid vid den politiska makten lyckats flytta gränsen för vad en ledare kan säga och göra utan att bli straffad, så frågan är om Borat har mött sin överman när det gäller konsten att blottlägga maktfullkomlighetens absurditeter.

Nästan, men inte helt. Dumhetens ymnighetshorn kommer aldrig att sina.

Filmrecensioner

Ja, ni vet vem Borat är: En extremt fördomsfull, sexfixerad, ultrareaktionär, antisemitisk man med en kvinnosyn på grottmansnivå. Dock inte ond, bara väldigt, väldigt korkad.   

Storögd och närmast magiskt obildad tar han åter en gång flygplanet till USA, denna gång för att överlämna sin 15-åriga dotter Tutar (den 24-åriga Maria Bakalova) som gåva till vice-presidenten Mike Pence.

Konceptet är underlivshumor mixad med bred satir. Prutt och politik. Alltid populärt. 

”McDonald” Trump är bara med indirekt, Sacha Baron Cohen kunde aldrig komma nära honom med sin dolda kamera. Däremot luras presidentens advokat Rudy Giuliani, till att medverka i en fejkad flirtig intervju utförd av unga Tutar. Den slutar med att Giuliani ligger på en säng med handen på väg ner i byxlinningen, när Borat stormar in och ropar ”Stopp! Hon är för gammal för dig!”

Vilket har gett en hel del rubriker…

Och visst fascinerar ignoransen och den direkt fascistiska inställningen som vissa medverkande visar upp gentemot meningsmotståndare. Då fastnar skrattet i halsen och skymningen rullar in.

Cohens film målar också upp en extremt hjärndöd form av antisemitism, som utgår från att judar har klor och äter små barn. Det grövsta är kanske ”informationen” om att kazakerna högtidlighåller Förintelsens dag, men inte för att hedra dess offer utan ”vakterna som höll ordning i lägren”.

Det är en störd men i sammanhanget fyndig vändning av perspektivet. Med den blottar Cohen (som själv är jude) även det förnuftsvidriga i mer spridda konspirationsteorier, som att judarna ligger bakom det mesta av världens ondska.

Ja, lite som Henrik Dorsin gjorde med ljuvliga homofob-sången Det är bögarnas fel.

Konstigt nog finns det människor som tar sådan gravt övertydlig satir på allvar. Förväxlar text med undertext.

Dorsins låt blev anmäld för hets mot folkgrupp, och Cohen har redan blivit stämd av en Förintelseöverlevares dödsbo.

I längden drar det andra Boratbesöket åt det repetitiva, storyn är försumbar, skämten för givna, men Sacha Baron Cohens uttalade ärende med filmen är inte bara att underhålla; han vill varna oss för att demokratin i USA är starkt hotad. Och det lyckas han ju förmedla med full emfas.

Mission accomplished, för att citera George W Bush.

Borat subsequent moviefilm: Delivery of prodigious bribe to american regime for make benefit once glorious nation of Kazakhstan

Betyg: 3

Med: Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova

Regi: Jason Woliner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet