Kulturnyheternas konst- och designkritiker Dennis Dahlqvist om Design matters på Bildmuseet i Umeå. Foto: SVT

Recension: Design matters – Bildmuseum i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Klimatkrisen har fått designers att tänka i nya, hållbara banor. Utställningen Design Matters på Bildmuseet i Umeå visar verk av en rad formgivare inom mode, möbler och konsumtionsvaror. Bland annat visas ett par stövlar som kan odlas på Mars. Kulturnyheternas konst- och designkritiker Dennis Dahlqvist har varit på plats.

Utställningar med häftiga framtidsvisioner är inte så vanliga nuförtiden. Men Design Matters handlar faktiskt om hur vi kan anpassa oss till saker som klimatförändringar och digitalisering. Ett exempel är en maxad stövel – gjord av svamp – som Liz Ciokajlo menar att vi kan ”odla” på Mars.

I filmen the Martian från 2015 blir Matt Damon kvarglömd på Mars och måste odla potatis för att överleva. Men verkligheten överträffar som vanligt dikten; idag kan vi alltså ”odla” en stol av svamp på Mars. Svampar behöver nämligen inget solljus; och vattnar gör man med filtrerad svett från astronauterna.

Låter det äckligt; på den internationella rymdstationen ISS recyklar man både svett och urin; så det är nog bara att vänja sig vid tanken att allt måste återanvändas. Gamla apelsinskal kan man till exempel göra lampskärmar och byggmaterial av – ett faktum som designkollektivet Caracaras verk bevisar.

Ansiktssmycket av Ewa Nowak har redan väckt stor intresse; bland annat i Hongkong. Verket heter Icognito och gör det omöjligt för övervakningskameror att känna igen ansikten på till exempel demonstranter. Nowaks smycke är ju också betydligt mer klädsamt än de masker som demonstranterna använder idag.

Den här utmärkta utställningen visar att design kan spela en central roll även i framtiden; men det förutsätter att designerrollen förändras. Formgivarna måste helt enkelt sluta att springa tillverkningsindustrins ärenden och istället bli ett slags visionärer som hjälper mänskligheten att anpassa sig till framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.