Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur bra är egentligen nya ”Final Fantasy”? Se hela Susanne Möllers recension i klippet. Foto: Square Enix/Andreas Idén/SVT

Recension: Final Fantasy XVI återupplivar en fantasyserie på dekis

Uppdaterad
Publicerad

Hade Final Fantasy inte varit en spelserie så hade det varit en opera. Serien har alltid varit grandios, men med Final Fantasy XVI blir det tydligare än på mycket länge. Det är en storslagen saga om brödraskap, makt och magi i en magnifik high fantasy-värld.

I ”Final Fantasy XVI” spelar man rollen som den gravallvarlige Clive, en ofrivillig soldat som söker hämnd i en värld som trasas sönder av krig och oro.

Att utvecklarna tittat på tv-serien ”Game of Thrones” står klart – det är vuxet, mörkt och med ett språk som förvånar. Även om det på ett sätt klär spelet, blir det en skillnad mellan det Final Fantasy man känner och den nya, lite raffigare, stilen.

spelrecensioner

Diskrepans finns på fler ställen och skaver ibland; det kan vara bombastiskt för att sedan nästan närma sig buskis, ansiktena på de man möter kan se anskrämligt stela ut samtidigt som miljöerna de är placerade i är fulländat vackra.

Att äventyret utspelas i en snitslad bana känns oväntat uppfriskande i en tid då vi sondmatas öppna världar och påtvingad upptäckarlust. Istället får vi en genomtänkt spelupplevelse som ger oss det vi måste veta – och uppmanar den nyfikne att lära sig mer.

Att gå ifrån den öppna världen måste ha gett utvecklarna möjlighet att fila på detaljerna, för spelet känns (ljuvligt nog) färdigutvecklat redan från början.

Men den största glädjen med Final Fantasy XVI ligger inte där, utan i vad det låter spelaren göra. Spelets stridssystem växer tillsammans med sin spelare, utvecklas och broderas, på ett fenomenalt sätt.

Det strösslas med roliga bossar och bjuds på episka – i ordets sanna bemärkelse – slag mellan gudalika magiska varelser. Stegrande körer och ständigt ökande intensitet staplas på varandra och följer samtidigt spelarens taktpinne.

När man tror att taket är nått krossas det av nästa scen och så håller det på, utan att för en sekund tappa dig som spelare.

Trots små skav så är ”Final Fantasy XVI” helt igenom storstilat och svulstigt. Det är fantastiskt befriande se spelet leva ut på nytt: Tvålfagra ynglingar i pråliga kläder, gigantiska bergsmassiv och enorma slag över himlavalven.

Ingenstans är detta blygsamt – överallt känns det som en dramatisk opera.

Final Fantasy XVI

Betyg: 4 av 5

Genre: Actionrollspel

Utvecklare: Square Enix

Plattformar: PS5

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

spelrecensioner

Mer i ämnet