Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en sammanfattning av recensionen i klippet. Foto: Draken film

Recension: ”Fremont” av Babak Jalali

Publicerad

Svartvitt om en afghansk flykting i Kalifornien. Ensamhet och skuld. Oj, vad tungt det låter. Men nej, i händerna på iransk-brittiske regissören Babak Jalali blir historien om Donya och hennes trevande i det nya landet en skinande svart komedipärla.

I långa, fåordiga scener som skulle kunna stå som modell för humorstilen ”deadpan” (uttryckslös) lockar skådespelare, regissör och fotograf tillsammans fram en alldeles unik historia om mänsklighet.

Donya jobbade som tolk åt amerikanska armén i Kabul och lyckades ta sig ut ur landet när talibanerna tog makten. Hon hamnade i Fremont, Kalifornien med ett helt okej jobb på en lyckokaksfabrik i San Fransisco. Men hon är ensam och kan inte sova på nätterna. Skulden över vad hon lämnat är outtalad men ändå överallt.

När den åldrade kinesiska damen som författar lyckokakornas meddelanden dör (en av filmens roligaste scener) får Donya ta över. Hon smyger in en kontaktannons med sitt telefonnummer i en av kakorna.

Det svartvita fotot och de spridda existenserna för tankarna till Jim Jarmusch, men likheterna med ökenrökaren Bagdad Café (av Percy Adlon, 1987) och den färgstarka bisterheten hos Aki Kaurismäki är egentligen större.

Även de mest hopplösa individerna får glimra till i Fremont. Donyas kollega på evig jakt efter kärleken, psykologen med en märklig besatthet av Jack Londons Varghunden (han rör sig själv till tårar när han läser högt för en tillsynes nollställd Donya) och den nattrökande grannen, också han med svåra skuldkänslor för att ha lämnat sitt land.

The Bear-stjärnan Jeremy Allen White har blivit filmens dragarnamn. Visst gör han en sympatisk roll, men den är liten. Framöver hoppas jag att namn som Anaita Wali Zada (som debuterar i rollen som Donya), Hilda Schmelling och Gregg Turkington räcker för att locka publiken.

Fremont

Betyg: 4

Regi: Babak Jalali

Manus: Carolina Cavalli och Babak Jalali

I rollerna: Anaita Wali Zada, Hilda Schmelling, Gregg Turkington, Jeremy Allen White

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.