Sveriges Radio. Foto: Jessica Gow/TT

”Stämmer kusligt väl överens med den islamistiska offermyten”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den som inte kan ta del av det offentliga samtalet där man lever på grund av att man inte talar språket är i en utsatt position. Sårbar för manipulation och ljug och påverkan.

Per Andersson

Redaktör Kulturnyheterna

När man inte kan värdera och jämföra påståenden den normala vägen, genom den mediala mångfalden, då är det svårt att vara en kritisk och självständig medborgare i demokratin.

Ett centralt verktyg som står till buds för den arabisk-, kurdisk- eller somalisktalande som aktivt söker saklig och korrekt nyhetsrapportering är Sveriges Radios verksamhet på minoritetsspråk, organiserade som en del av Ekot.

Där ska man vara säker på att inte bli utsatt för inflammatoriska osanningar. Helt bombsäker ska man kunna vara faktiskt.

Därför är det allvarligt att just de arabisk-, kurdisk- och somalisktalande redaktionerna under Ekot – som alltså riktar sig till en övervägande muslimsk grupp – gjort en så missvisande rapportering av Ebba Buschs uttalande om påskkravallerna.

Istället för att ge sina utsatta lyssnare en korrekt och saklig väg in i samhället, pekar man dem i riktning mot konspirationen och desinformationen.

Att byta ut islamist mot muslim i översättningen är att framställa kritik mot våldsbejakande extremism som ett maskerat muslimhat.

Och bildtexten som påstod att Ebba Busch kritiserat polisen för att ”de inte dödade många muslimer”. En sådan sak skriver sig ju inte själv. Oavsett om det är ett verk av en inkompetent översättare eller av en inkompetent journalist är det en chockerande publicering – vars innebörd stämmer kusligt väl överens med den islamistiska offermyten.

Nyhetsrapporteringen om detta skeende – Paludans turné, kravallerna, och Ebba Buschs uppseendeväckande kommentar – har varit svår och viktig. Extra viktig för redaktioner som riktar sig till övervägande muslimska språkliga minoriteter. Det är allvarligt att redaktionerna ser ut att ha kollapsat in i sina målgruppers frätande mardrömsvisioner – istället för att försvara sin, och målgruppernas, plats i det öppna samhället.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommer Ebba Busch (KD) saknas i Sveriges radios partiledarutfrågningar? Se vad som lett fram till partiets övervägande i inslaget. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.