Regeringen tillsätter särskild utredare för pandemins konsekvenser för kulturen Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen tillsätter särskild utredare för pandemins konsekvenser för kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillsätter en återstartsutredning för kulturen. Linda Zachrison utses till särskild utredare. Hon ska bland annat sammanfatta konsekvenserna för kulturen under pandemin.

Linda Zachrison har tidigare bland annat varit kulturråd i USA:s huvudstad Washington. Hon har även varit politiskt sakkunnig vid kulturdepartementet. Hon får i uppgift att utreda vilka konsekvenser coronapandemin fått och fortsätter få för kultursektorn.

Hon ska även föreslå åtgärder för att skapa förutsättningar för en återstart.

– Jag är ödmjuk för det komplexa uppdrag vi har framför oss, säger Linda Zachrison.

– När kulturlivet kommer tillbaka vet vi att förändringar kommer att ha skett.

Utredningen inleds i januari 2021 tillsammans med en grupp sakkunniga.

Myndigheten för kulturanalys får även i uppdrag att göra en översyn av pandemins konsekvenser för kultursektorn.

Konstnärsnämnden ska utreda vilka effekter pandemin har fått för konstnärers ekonomi.

Statligt krisstöd till kultur och medier

Sammanlagt har över 4,3 miljarder delats ut, eller föreslagits, i krisstöd till kultur och medier sedan pandemin började.

  • I höstbudgeten aviserades att kulturen skulle få 1,5 miljarder extra i krisstöd för evenemang som skulle ha hållits mellan juni och september.
  • I budgetpropositionen föreslog regeringen även en extra stimulansmiljard för 2021 – utöver den miljarden meddelade kulturminister Amanda Lind den 18 december att en halv miljard ska skjutas till för att delas ut under början av 2021.
  • Förslaget om en halv miljard till krisande nyhetsmedier trädde i kraft i augusti.
  • 8 maj beslutades att statliga kulturinstitutioner med intäktsbortfall, till exempel museer och Dramaten, skulle få 319 miljoner.
  • Den 20 mars beslutade regeringen och samarbetspartierna att kulturen och idrotten skulle få en halv miljard i stöd med anledning av pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.