Amanda Lind (MP), idrottsminister. Foto: Bildbyrån

Idrotten får nytt stödpaket: 335 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen är överens med C och L – det blir ett nytt stödpaket.

Idrotten får 335 miljoner kronor.

– Vi är naturligtvis beredda att fortsätta stötta idrotten, det har regeringen tydligt visat under hösten, säger idrottsminister Amanda Lind (MP)

Stödet omfattar januari och februari 2021. Pengarna kommer precis som tidigare stödpaket att fördelas av Riksidrottsförbundet (RF).

– Det tidigare stödpaketen har varit väldigt viktiga för svensk idrottsrörelsen och för att den ska ta sig igenom coronapandemin, säger Amanda Lind.

– Stödet riktar sig mot barn och unga och föreningar som bedriver stor ungdomsverksamhet. RF kommer fortsätta att föra en dialog med specialförbunden.

Samma medskick som fanns i höstens stödpaket på 500 miljoner kronor finns även nu. Pengarna ska inte bidra till mer ojämställdhet inom idrotten.

– Det medskicket såg vi fick effekt. Av de damklubbarna inom fotbollen som var utsatta fick nästan alla 100 procent av vad de sökte stöd för. RF ska ta hänsyn till att stödet inte förstärker befintliga orättvisor, säger Lind.

Drygt 1,8 miljarder kronor

De 335 miljonerna ska täcka inkomstbortfall för klubbar och idrottsförbund januari och februari 2021. Lind öppnar samtidigt för mer stöd till idrotten.

– Vi är naturligtvis beredda att fortsätta stötta idrotten, det har regeringen tydligt visat under hösten. Stödets storlek ligger i linje med vad RF har efterfrågat, säger hon.

– Jag ser att pandemin fortsatt kommer att påverka idrotten under 2021.

Med det nya stödpaketet har idrotten beviljats drygt 1,8 miljarder kronor i stöd under pandemin.

KLIPP: Amanda Lind: ”Finns ett värde i att elitidrotten håller igång”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.