Otydligt när barnidrotten släcks ned: ”Oerhört ryckigt” Foto: Bildbyrån.

Otydligt när barnidrotten släcks ned: ”Oerhört ryckigt”

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner stänger alla idrottsanläggningar för barn och unga, såväl inomhus som utomhus, efter fredagens besked från statsministern.

Men vad som egentligen gäller är oklart.

Folkhälsomyndigheten har ännu inte kommunicerat vilka restriktioner som gäller.

Under fredagseftermiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att alla kommunala verksamheter som inte anses nödvändig bör stängas omedelbart.

Som exempel nämnde han idrottsanläggningar. Restriktionerna gäller även barnidrotten.

Två dygn efter pressträffen har Folkhälsomyndigheten (FHM) inte uppdaterat sina rekommendationer för träning inomhus. Inte heller regeringskansliet nämner något om idrottsanläggningar i sin skriftliga kommunikation.

Under helgen har landets 290 kommuner behövt analysera vad restriktionerna egentligen innebär, vilket öppnat upp för tolkningar.

– Statsministern fick en fråga om det här i pressträffen i fredags, och han kunde inte riktigt svara. Det fanns inget tydligt besked hur man hade tänkt, och det kommer heller inte ut något skriftligt, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) i Stockholm.

Stockholms kommun beslutade på lördagen att stänga ned all verksamhet för alla åldrar på stadens samtliga idrottsanläggningar, såväl inomhus som utomhus.

Även Göteborg stänger alla idrottsanläggningar för barn och unga, såväl inomhus som utomhus. Malmö förbereder också en stängning, uppger stadskontoret till TT. Och det samma gäller en lång rad kommuner runt om i landet.

Förvirring i idrottsrörelsen

Otydliga restriktionerna har lett till stor förvirring bland tränare och ledare i idrottsföreningarna, enligt Ernlund.

– Folkhälsomyndigheten fortsätter att säga att barn och unga kan träna som vanligt, samtidigt som regeringen säger att vi ska stänga våra verksamheter.

Beslutet att stänga togs efter en dialog med Region Stockholms smittskydd på lördagen.

– Då kom tydligare rekommendationer hur vi ska tolka restriktionerna. Att vi ställer in den organiserade idrottsverksamheten eftersom den bidrar till folksamling, men också till ett resande inom regionen, säger Ernlund.

Göteborg och Malmö stänger

Precis som tidigare ska elitidrottare undantas restriktionerna, var beskedet från statsministern i fredags.

– Det är svårt att särskilja elitverksamhet utifrån bred verksamhet. Det kan vara på individnivå i enskilda föreningar vem som är på elitnivå och inte. Inte minst i individuella idrotter som kampsport och friidrott, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på stadskontoret i Malmö.

Malmö kommun snabbutreder nu konsekvenserna av att stänga idrottsanläggningarna för barn och unga.

– Unga försvinner någon annanstans. De stannar nödvändigtvis inte hemma, säger Ebbeståhl.

”Oerhört ryckigt”

Så sent som i måndags införde FHM nya nationella råd som öppnade för att även äldre barn får träna inomhus, så länge verksamheten bedrivs på ett smittsäkert sätt.

I torsdags öppnade därför Göteborgs kommun idrottsanläggningarna för unga födda tidigare än 2005.

– Det blev oerhört ryckigt. Vi hann alltså ha öppet för alla åldersgrupper i en dag innan det här kom och vi fick stänga ned alltihop, säger Elisabet Lann (KD), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg.

Nya besked på måndag

FHM:s presstjänt skriver i ett mejl till TT på söndagen att nya rekommendationer om idrottsanläggningar ska tas fram på måndag.

”Anders Tegnell (statsepidemiolog) hälsar att vi tar fram rekommendationer om idrottsanläggningar under morgondagen och att det är lokal anpassning gäller. Det innebär att man får anpassa lokalt efter bedömningar av risken för trängsel”.

Men då har flera kommuner redan fattat beslut om total nedstängning.

– Jag vet inte om man ska tolka det som att Folkhälsomyndigheten jobbar lite otydligt och sedan tycker inte regeringen att det räcker och tar i lite mer. För det känns inte som det finns någon planering eller framförhållning i det här. Det blir dubbla signaler och tvära kast, säger Elisabet Lann.

KLIPP: Regeringen: Stäng alla statliga och regionala idrottshallar (18 december 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.