• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Regeringens besked: 200 miljoner i utökat mediestöd

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen utökar mediestödet permanent med 200 miljoner kronor, per år från och med i år. Syftet är att stärka mediebranschen som drabbas hårt till följd av coronavirusets utbredning, det meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) under fredagens presskonferens. – Det är oerhört angeläget med journalistik i hela landet, inte minst i tider av kris, säger Amanda Lind.

Coronapandemin slår hårt mot många branscher, inte minst mediesektorn där frilansjournalister står utan uppdrag, mediehus drabbas ekonomiskt av stora annonsras och redaktioner tvingas permittera reportrar för att hålla kostnaderna nere, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat.

Sedan en tid tillbaka har flera aktörer inom mediesektorn, bland annat Tidningsutgivarna och Journalistförbundet, larmat om en ekonomiskt ohållbar situation och uppmanat regeringen att vidta åtgärder.

”Blir en lättnad”

Under fredagen presenterade kulturminister Amanda Lind (MP) flera åtgärder i syfte att stärka mediesektorn. Bland annat utökas mediestödet permanent med 200 miljoner kronor, per år från och med i år. 150 miljoner ska användas som ett tillfälligt distributionsstöd under tre månader, och ska omfatta alla tryckta nyhetstidningar.

Resterande 50 miljoner kronor används som en fördubbling av stödet för så kallade ”vita fläckar”, det vill säga bevakning av områden med svag eller obefintlig journalistisk bevakning. Regeringen vill också tillfälligt  tidigarelägga utbetalningarna av press- och mediestödet.

– Vi hoppas att detta kommer vara en lättnad för mediesektorn, säger Amanda Lind som också betonade vikten av stark journalistisk bevakning i tider av kris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.