Hör Åsa Anesäter, verksamhetsledare för Svenska fotografers förbund, om situationen för hennes medlemmar i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Regeringens krisstöd dröjer – stor oro inom kultursektorn

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en månad har gått sedan kulturminister Amanda Lind (MP) lovade ett räddningspaket på en halv miljard till den av coronapandemin hårt drabbade kultursektorn. Men trots att Kulturdepartementet arbetar intensivt med att få stödet på plats har ännu inga pengar delats ut.

– Vi behöver stödet nu. Många kan inte vänta längre, säger Åsa Anesäter, verksamhetsledare för Svenska fotografers förbund.

Den 20 mars presenterade kulturminister Amanda Lind (MP) ett riktat stöd på 500 miljoner till kultursektorn, men detaljerna kring när, hur och till vilka stödet ska fördelas dröjer. Nu larmar flera yrkes- och intresseorganisationer om att läget är akut.

– Vi behöver stödet nu. Vi behövde det för två veckor sen, och att det är bråttom. Många kan inte vänta längre, säger Åsa Anesäter, verksamhetsledare för Svenska fotografers förbund.

– Det tar tid att processa ett beslut, men tålamodet tar snart slut. Det tar för lång tid den här gången, säger Simon Norrthon, förbundsordförande för Teaterförbundet för scen och film, till Kulturnyheterna. 

Startat krisfond

Både Teaterförbundet och Svenska fotografers förbund har startat krisfonder där man kan ansöka om bidrag för att täcka de mest akuta utgifterna.

– Vi har aldrig fått så mycket samtal och mejl som vi får nu. Det har visat sig att det handlar ganska mycket om att man behöver pengar till mat, säger Åsa Anesäter.

Konstnärsnämnden, en av de myndigheter som kan komma att fördela regeringens krisstöd, förbereder sig för en anstormning av ansökningar, berättar Anna Söderbäck, direktör och myndighetschef.

Men att förbereda sig på ett uppdrag som man inte riktigt vet hur det kommer se ut är inte lätt.

– Vi vet ju ännu inte vad uppdraget kommer vara eller omfånget av det, så vi får gissa. Det är viktigt att pengarna kommer ut så snart som möjligt och vårt mål är att vi ska ha betalat ut medlen helst före midsommar, säger Anna Söderbäck.

”Skulle vanligtvis ta fyra månader”

Regeringen har fattat en rad beslut i syfte att underlätta för kultursektorn. Bland annat har man infört möjlighet till korttidspermittering, möjlighet till sänkta lokalhyror, möjlighet till vissa lån och tillfälligt sänkta arbetsgivar- och egenavgifter.

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver Amanda Lind att man arbetar intensivt med att få stödet på plats:

”I vanliga fall skulle en sådan process ta cirka fyra månader, och sedan ytterligare ungefär ett halvår hos EU-kommissionen för att godkännas. Nu har vi arbetat fram detta på bara några veckor och är i slutskedet av processen. Det är viktigt att detta går snabbt, samtidigt som stödet måste vara rättssäkert och utformat så att det når ut där det behövs som mest.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.