Reportrar utan gränser vill införa presskommissionär i EU

Uppdaterad
Publicerad

Flera av partierna se skyddet för fri press som en av de viktigaste kulturfrågorna inför EU-valet på söndag. Många oroas av utvecklingen i Ungern och Polen och Reportrar utan gränser föreslår att EU inrättar en presskommissionär.

Den polska frilansjournalisten Robert Kowalski håller med Reportrar utan gränser om att EU måste bli bättre på att värna om medlemsländernas fria medier. Han var en av många public service-anställda som fick sparken när nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa kom till makten i Polen 2016.

– I Polen har vi under tre års tid inte haft nån public service att tala om. I princip har medierna omvandlats till en propagandaapparat för det styrande regeringspartiet, säger han till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Vi trodde aldrig att något sådant skulle hända i Polen, men nu har det hänt. Det här kan hända var som helst.

”Vi ska vara oroliga”

Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, håller med. Han tror att det finns anledning för oro även här i Sverige

– Jag tycker att vi ska vara oroliga när i en debatt inför EU-valet börjar diskutera huruvida vi ska ha public service eller inte och det finns journalister här i Sverige som upplever att de blir mer utsatta för hot och trakasserier, säger han.

– Då kan man som politiker eller väljare se EU som ett sätt att lyfta frågor som politiker i Sverige inte är särskilt bra att ta hand om.

Pressfrihetskommissionär föreslås

Reportrar utan gränser har inför EU-valet tagit fram ett tiopunktsprogram med förslag på hur man ska stärka pressfriheten i Europa.

– Nummer ett på listan är en särskild kommissionär med ansvar för pressfrihet. I dag ligger det ansvaret på en kommissionär som hanterar demokratifrågor och där försvinner det lätt, säger Erik Hakjær.

Kommissionen ska enligt tiopunktsprogrammet dessutom kunna införa sanktioner mot de som hotar pressfriheten.

– Kopplar man det till pengarna som går ut till medlemsländerna, då lyssnar man nog, säger Robert Kowalski.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer