Foto: TT

Riksdagen kallar till sig teaterchefer

Uppdaterad
Publicerad

Först kallade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till sig cheferna för de statliga sceninstitutionerna, nu gör riksdagen detsamma.

Riksdagens kulturutskott kallar till sig cheferna för Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern, rapporterar Dagens Nyheter.

Hundratals kvinnliga skådespelare och ytterligare hundratals kvinnor inom den klassiska musiken undertecknade vittnesmål om övergrepp under uppropen #tystnadtagning och #visjungerut. Nu vill kulturutskottets ordförande, likt kulturministern, ha en förklaring av ansvariga chefer.

– Vi vill framför allt höra vilka åtgärder man tänker vidta och varför ingenting har hänt. De har varit medvetna om den debatt som föregått under lång tid och man kan ju inte vara helt omedvetna om att det förekommer både övergrepp och annat inom sektorn, säger ordförande Olof Lavesson (M) till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Metoo för skådespelare

Mer i ämnet