Foto: Mikael Fritzon/TT

Riksmarskalken: ”Anders Olsson träffar kungen imorgon”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Akademins sammanträde meddelade ständige sekreteraren Anders Olsson till TT att en positiv utveckling skett och att man kan ”räkna med nya inval i alla fall denna vecka”. Riksmarskalk Fredrik Wersäll bekräftar nu för Kulturnyheterna att Olsson varit i kontakt med honom, och att kungen och Olsson kommer mötas under fredagen.

– Anders Olsson har kontaktat mig i kväll (torsdag) och sagt att man fattat beslut om inval som enligt stadgarna förutsätter kungens godkännande, säger han.

Hur många inval som behöver godkännas kan Fredrik Wersäll inte gå in på, men han bekräftar att Anders Olsson och kungen kommer att träffas imorgon.

– Jag har talat med kungen och vi har kommit överens om att Anders Olsson träffar kungen sent imorgon förmiddag.

Fredrik Wersäll menar att hovet inte ska lägga sig i Svenska Akademiens inre angelägenheter, men att frågorna om inval och deras godkännande är en stadgeenlig sak som ska underställas kungen.

FAKTA: SÅ KAN NYA LEDAMÖTER VÄLJAS IN

Frågan om hur Svenska Akademien ska fylla sina tomma stolar har varit på tapeten sedan sju ledamöter lämnade institutionen våren 2018. Klas Östergren, Sara Stridsberg och Lotta Lotass lämnade arbetet permanent. Peter Englund, Kjell Espmark, Sara Danius och Katarina Frostenson har inte utträtt officiellt men deltar inte i institutionens arbete på obestämd tid.  

Endast 10 aktiva ledamöter återstår alltså. För att kunna välja in nya ledamöter på de många tomma stolarna, behöver tolv ledamöter närvara vid omröstningen enligt Svenska Akademiens stadgar som stiftades av Gustav III år 1786, och som institutionen följer närmast ortodoxt.  

Svenska Akademien har med hjälp av en jurist tagit fram en ny stadgekommentar som offentliggjordes 11/9-2018. Den löser dilemmat:

“Val av ny ledamot kan ske endast om tolv ledamöter deltar i omröstningen. Ledamot som inte kan närvara kan istället delta genom ingivande av sluten röstsedel, varvid ballotering enligt § 13 företas med deltagande av dem som är fysiskt närvarande.” 

Samt:  

“I det särpräglade fallet att flera ledamöter skulle varaktigt bli oförmögna att delta eller i strid med § 37 undandra sig att delta trots kallelse till valförrättning, så att beslutsmässighet inte kan uppnås, kan fråga om dispens väckas. Att beslutsmässighet skulle kunna blockeras genom sådana förhållanden kan inte antas ha varit avsett av Stiftaren. 16 Historiska förhållanden föranleder slutsatsen att Akademiens Beskyddare kan utfärda en dispens från beslutsmässighetsregeln, så att inval kan förrättas i fall som nu avses.” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.