Under tisdagen revs bland annat den här graffitiväggen i Snösätra. Foto: SVT

Rivningen av Snösätra har börjat

Publicerad

År 2018 stod det klart att delar av industriområdet Snösätra i Rågsved söder om Stockholm skulle rivas. Beslutet har mötts av protester från lokala kulturutövare som vill rädda graffitiväggarna i området. Men nu har rivningsarbetet börjat.

Industriområdet Snösätra har med åren blivit en plats för gatukonst och kulturevenemang. Men en tredjedel av området ska rivas för att göra plats för naturreservat och parker.

På tisdagsförmiddagen inleddes arbetet med att ta ner byggnader – och väggmålningarna som prydde dem. Det har kallats för ett kulturmord av föreningen Snösätra kulturkvarter som är verksam i området.

– Det är tråkigt. Det här är en fristad för graffiti. Det är ett bra alternativ för de som vill måla lagligt. Man behöver inte vara duktig på att måla. Vem som helst får komma hit. Det är en fristad för konst helt enkelt, säger graffitikonstnären Johan.

”Finns ett beslut i fullmäktige”

Trots upprepade klagomål och demonstrationer står beslutet fast.

– Vi river för att det finns ett beslut i fullmäktige att ungefär en tredjedel av Snösätra industriområde ska omvandlas till park och naturreservat, säger Gunnar Jensen, avdelningschef på Exploateringskontoret.

Varför har det tagit så lång tid innan rivningsarbetet satte igång?

– Det ska upphandlas entreprenörer och hela genomförandet ska planeras. Jag vet inte om det är så lång tid, men det är den tid som det har tagit.

”Det är en fri konstform som ska uppmuntras”

När SVT besöker Snösätra promenerar Huddingeborna Raivo Kask och Anne Iital igenom området. De är ute på promenad och tittar på konsten.

– Jag tycker att det är härligt att det finns. Det är roligt att se att graffitin fortfarande lever. Det är en fri konstform som ska uppmuntras och det är tråkigt att man gömmer undan det här. Det är inte så många som uppmärksammar det, säger Anne Iital.

– Vi har varit graffitifans hela våra liv. Det är synd att våra politiker inte har större förståelse för den här konstnärliga formen. Man ser oftast att de målar över och sprejar bort med något medel. Det är tråkigt, säger Raivo Kask.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.