Foto: SVT

Rivningen av graffitiparken Snösätra har börjat

Uppdaterad
Publicerad

Den första väggen i södra delen av graffitiparken Snösätra har tagits ned. Rivningen kom som en överraskning för områdets kulturförening som hade fått information om att det skulle dröja ytterligare två veckor.– Det är ett kulturmord, säger Bobbie Olesen, ledamot i föreningen Kulturkvarter Snösätra.

Industriområdet Snösätra i Stockholmsförorten Rågsved har de senaste åren förvandlats till levande kulturkvarter med norra Europas största graffitiutställning. En tredjedel av graffitiparken ska dock rivas för att ingå i ett angränsande naturreservat, och nu har den första väggen rivits.

– Hela naturreservatet är 94 hektar stort, och delen som de nu vill riva är ungefär en hektar. Så det handlar om en liten del av naturreservatet men en stor del av Snösätra, säger Mikael Rickman, ordförande i föreningen Kulturkvarter Snösätra.

”Känner oss exkluderade”

Mikael Rickman ser ingen motsättning mellan natur och kultur, och enligt honom kan rivningshotade södra delen av Snösätra samverka med naturreservatet och väcka engagemang för klimatfrågor.

– Vi har presenterat visioner på hur vi vill se området utvecklas, där den södra delen skulle fokusera på grön infrastruktur och omställning.

Men han menar att kulturföreningen inte involverats i diskussionerna.

– Vi är ändå den organisation som skapat Snösätra. Vi känner oss väldigt exkluderade i processen, säger Mikael Rickman.

På måndagen protesterar kulturföreningen tillsammans med ett femtiotal personer mot rivningen, utanför stadshuset i Stockholm.

När Kulturnyheterna når Exploateringskontoret i Stockholm, som ansvarar för rivningen, dementerar de dock att entreprenören de anlitat skulle ha rivit väggen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.