Regissören Ruben Östlund. Foto: TT

Ruben Östlund om Cannes-ryktet: ”Får vi okej så ska vi släppa lös besten”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen premiärvisas Ruben Östlunds Guldpalmsnominerade film ”The square” för pressen i Cannes. Kulturnyheterna träffade regissören för att bland annat prata om ryktet kring att en apa ska dyka upp på röda mattan under galapremiären och den broderliga fejden med Roy Andersson.

The square utspelar dig i Stockholm i en nära framtid, eller en parallellvärld, där Stockholms slott har blivit ett museum för modern konst.

Filmen är på både svenska, danska och engelska och bland skådespelarna finns prominenta namn som Dominic West (känd från tv-serierna ”The Wire” och ”The Affair”) och Elisabeth Moss (”Mad men” och ”The handmaid’s tales”). Moss och danska Claes Bang spelar huvudrollerna i filmen som kretsar kring ett installationsverk på museet – ”Rutan”.

Filmfestivalen i Cannes 2017
Claes Bang och Elisabeth Moss spelar huvudrollerna i Ruben Östlunds ”The square”. Foto: TT

Ruben Östlund berättar att de på något sätt hugger huvudet av Jean Baptiste Bernadotte i filmen. 

– Så det ska bli spännande att se hur folk reagerar när filmen visas för pressen ikväll, säger Ruben Östlund till Kulturnyheterna.

Intresserad av beteendemönster

Östlund berättar att han precis som i ”Turist” (2014) och ”De ofrivilliga” (2008) fortsätter att klä av människor sina masker och visa hur de verkligen ser ut även i ´”The square”

– Jag är intresserad av beteendemönster och människan som ett flockdjur, att skapa scener som man kan relatera till och tänka på hur man själv skulle reagera.

Läs mer: Ruben Östlunds nya film tävlar om Guldpalmen i Cannes

Rykten om människoapa

Det har också ryktats att rörelsekoregrafen Terry Notary, en mästare på att spela apa (har bland annat spelat Kong i ”Kong: Skull Island” från 2017), som spelar en människoapa i en obehaglig scen i ”The square” ska gå in i den rollen även på röda mattan under lördagens galapremiär.

Stämmer det?

– Ja. Det var egentligen en hemlighet men om vi får okej så ska vi släppa lös besten så han kan stjäla all uppmärksamhet, säger Ruben Östlund.

Roy Anderssons betydelse

På Svenska filminstitutets presskonferens berättade Ruben Östlund att han känner att han lärt sig mer av Roy Andersson än Ingmar Bergman.

Roy Andersson och Ruben Östlund på Göteborgs filmfestival 2013. Foto: TT

Ruben och Roy har en lång historia. De har en broderlig fejd och tävlade till exempel om vem som skulle vinna flest priser med ”Turist” respektive ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” på Guldbaggegalan för två år sen.

Missa inte: Roy och Ruben satsar pengar på Guldbaggevinst

Tror du att Roy Andersson är avundsjuk i dag?

– Det tror jag. Roy är en sådan otrolig tävlingsmänniska. Han vill vinna så mycket att han inte vågar tävla.

Läs mer: Storslam för Ruben Östlund på Guldbaggegalan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2017

Mer i ämnet