Hör Ruben Östlund kulturministerns miss. Foto: TT

Ruben Östlund om kulturministerns miss: Hon borde veta vem jag är

Uppdaterad
Publicerad

Nya kulturministern Parisa Liljestrand misstog den guldpalmsbelönade filmen ”Triangle of Sadness” för att vara en bok när hon under tisdagsmorgonen medverkade i Morgonstudion i SVT. Nu svarar filmens regissör, Ruben Östlund, att han inte är förvånad och att kulturministern borde veta vem han är. 

Regissören Ruben Östlund har fått världens mest prestigefyllda filmpris, Guldpalmen, vid filmfestivalen i Cannes två gånger. Först för filmen ”The square” 2017 och i år för filmen ”Triangle of sadness”. Ruben Östlund kommenterar nu kulturministerns miss och ifrågasätter Ulf Kristerssons val av kulturminister.

– Jag är inte förvånad. På ett sätt är det en del av en längre tradition i Sverige: Att det är när man blir tillsatt på en så viktig post som man ska orientera sig i kulturbranschen och försöka skapa en vision, säger Ruben Östlund till Kulturnyheterna.

– Den som har gjort bort sig här är Ulf Kristersson som tillsatt henne. Jag tycker att man ska vara insatt i området innan man får positionen, inte att man ska sätta sig in i det när man fått den.

Borde känna till Östlund

Det var i en intervju i Morgonstudion om regeringens nya kulturkanon som kulturminister Parisa Liljestrand (M) fick frågan om verken Selma Lagerlöfs ”Gösta Berlings saga”, Stieg Larssons ”Millennium”-trilogi samt Ruben Östlunds film ”Triangle of Sadness” borde ingå i en kulturkanon.

– Det är ju fantastiska författare allihopa och två av tre böcker har jag ju själv läst och tyckte var väldigt väldigt bra, men om de ska ingå i en kulturkanon, det ska inte jag svara på, sa Parisa Liljestrand då. 

Är det självklart att man som kulturminister ska veta vem du är? 

– Ja, det tycker jag på ett sätt. I och med de internationella framgångar jag har haft med mina filmer så borde man nog känna till det, säger Ruben Östlund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.