Oklar framtid för Echo Moskva

Ryska journalisten efter statliga censuren: Jag är rädd

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom beskedet att de oberoende medierna Echo Moskva och Dozjd blockerats i Ryssland. Enligt landets riksåklagare har mediekanalerna spridit information om kriget i Ukraina som ”inte speglat verkligheten”.

– Det är ett försök att släcka den sista yttrandefriheten i Ryssland, säger Ruslan Valiev, journalist på radiokanalen Echo Moskva.

Den ryska censurmyndigheten Roskomnadzor meddelade i förra veckan att man startat utredningar mot flera inhemska medier. Anledningen var att rapporteringen om kriget i Ukraina ”inte speglat verkligheten” och brutit mot den statliga censuren. Nu har regeringen vidtagit åtgärder, och bland annat blockerat Echo Moskva, där Ruslan Valiev arbetar.

– Jag känner mig rädd och besviken. Jag hade misstankar om att händelseutvecklingen skulle leda till nedstängningen av alla oberoende massmedier.

Enligt Valiev så har chefredaktören Aleksej Venediktov ”en god och arbetsinriktad relation” med den statliga makten i Ryssland och trodde att han därmed kunde räkna med någon form av skydd.

– Vi vet inte om vår radiokanal kommer kunna fortsätta existera. Kan man hitta en kompromiss eller måste vi packa våra saker och gå hem?

Chefredaktör kallar till möte

Valiev berättar att chefredaktören har kallat alla chefer till möte i Moskva med ägaren Gazprom-media för att ta ett slutgiltigt beslut kring radiokanalens framtid.

– Detta är ett försök att släcka de sista yttrandefrihetsrättigheterna i Ryssland, med hjälp av totalt påhittade motiv.

Chefredaktören Venediktov uttalar sig om situationen på radiokanalens hemsida. Han anser inte att några fel har begåtts och ämnar att överklaga beslutet om blockeringen av radiokanalen.

– Med tanke på hur det rättsliga systemet har visat sig under de senaste åren så hyser jag vissa tvivel om att rättvisan kommer segra i detta fall, säger Valiev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.