Ryssland ersätter Youtube med Rutube.

Ryssland satsar på egen Youtube

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska myndigheten för mediecensur vill satsa på en egen variant av plattformen Youtube. Det rapporterar Radio liberty.

Enligt Radio liberty är det allt fler ryssar som vänder sig till plattformar som Youtube och Instagram. Roskomnadzor, Rysslands myndighet för mediecensur, vill konkurrera ut de amerikanska medieplattformarna för att minska ryssarnas beroende av utländska sociala medier.

”På grund av att det inte finns en direkt konkurrent i Ryssland är Youtube fortfarande oersättligt”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Samtidigt har det statligt kontrollerade oljebolaget Gazprom – vars mediefalang utgör Rysslands största mediebolag – köpt upp alla aktier i den ryska videoplattformen Rutube.

Chefen för myndigheten för mediecensur, Aleksandr Zharov, säger att man nu arbetar för att göra Rutube lika användarvänligt som Youtube. Ambitionen är att den ska slå på bred front i landet.

Samtidigt har underhuset arbetat fram en lag som låter myndigheten blockera sajter som ”diskriminerar ryska medier”. Genom lagändringen tros man kunna censurera sociala medier som Facebook, Twitter och Youtube.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.