S-utspel om att stoppa gangsterrap på fritidsgårdar får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Gustaf Lantz, socialdemokratisk riksdagsledamot, vill att fritidsgårdar ska sluta spela gangsterrap. Nu får hans uttalande i Veckans brott hård kritik av flera kulturpolitiker.
– Politiker kan stifta lagar om hets mot folkgrupp, men vi ska inte stoppa vissa kulturuttryck, säger Christer Nylander (L).

Huruvida den populära gansterrapen romantiserar kriminalitet eller bara skildrar en våldsam verklighet är en fråga som debatterades i premiäravsnittet av Veckans brott under tisdagen. Och under debatten gjorde Gustaf Lantz, Socialdemokratisk riksdagsledamot, ett uppmärksammat uttalande. 

Vill stoppa gangsterrap på fritidsgårdar

– Jag var ute och nattvandrade i ett område som har varit utsatt för skjutningar, och när jag går in på fritidsgården ser jag hur ungarna sitter och tittar på sådana här videor. De vuxna gör ingenting. Det här budskapet inte bara sprids, utan sanktioneras av det offentliga, sade Gustaf Lantz, i Veckans brott.

Han vill att fritidsgårdar, som finansieras av skattebetalare, inte ska visa gangsterrapvideor. 

– Jag tycker att det finns en sorts självskadebeteende i vårt samhälle: å ena sidan satsar vi jättemycket pengar på att bli av med skjutningarna och å andra sidan har vi fritidsgårdar som understödjer budskapet.

”Inte politikers roll att förbjuda musik”

Gustaf Lantz uttalande har väckt reaktioner i flera olika medier och nu får han också skarp kritik från politiskt håll.

– Vi politiker ska inte förbjuda musik, vilken musik man lyssnar på eller var den spelas. Det är absolut inte politikers roll, säger Centerpartiets kulturpolitiske talesperson Per Lodenius, till Kulturnyheterna.

Är det här vår tids moralpanik eller finns ett reellt problem med att låtar om kriminalitet spelas på fritidsgårdarna? 

– Det här är en skildring av vad som sker och så har det alltid varit inom musiken. Speciellt i musik som kommer underifrån, säger Per Lodenius.

Även Christer Nylander, kulturpolitisk talesperson för Liberalerna, tycker att Gustaf Lantz är inne på fel spår.

– Jag blir ganska upprörd när politiker lägger sig i vilken sorts musik som spelas på fritidsgårdar. Politiker kan stifta lagar om hets mot folkgrupp och liknande, men vi ska inte försöka stoppa vissa kulturuttryck, säger han till Kulturnyheterna.

Han får medhåll av Miljöpartiets kulturpolitiska talesperson:

”Det är såklart mycket oroande med de problem med kriminalitet som finns, inte minst bland unga. Mot detta behövs stora insatser. Men det är inte kulturens fel att det finns kriminalitet”, skriver Anna Sibinska (MP) i ett mejl till Kulturnyheterna. 

Hårdrocken tidigare under luppen

Många av de som reagerat på Gustav Lantz utspel, påminner om andra kulturyttringar som väckt indignation och oro genom åren. De allra flesta minns nog hur journalisten Siewert Öholm vevade mot heavy metal-bandet W.A.S.P i debattprogrammet Svar Direkt från 1984.

– För något decennium sedan pratade man om att hårdrocken skulle göra så att folk skulle bli satanister. Då var det den typen av musik som ifrågasattes. Varje tid har sin debatt, säger Vasiliki Tsouplaki, Vänsterpartiets kulturpolitiske talesperson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.