Gustaf Lantz (S), riksdagsledamot och suppleant i justitieutskottet. Foto: SVT

Riksdagsledamot vill stoppa gangsterrap på fritidsgårdar

Uppdaterad
Publicerad

Gustaf Lantz, socialdemokratisk riksdagsledamot och suppleant i justitieutskottet, vill att fritidsgårdar ska sluta spela gangsterrap. – Det här budskapet inte bara sprids, utan sanktioneras av det offentliga, säger han i Veckans brott.

Debatten om huruvida gangsterrap kan inspirera till kriminalitet tar ny fart i tisdagens säsongspremiär av Veckans brott. Socialdemokraten Gustaf Lantz, som även sitter i justitieutskottet, tycker att budskapet i rappen är våldsbejakande, sexistiskt och kvinnofientligt. Han vill nu att fritidsgårdar, som finansieras av skattebetalare, inte ska visa gangsterrapvideor.

– Jag var ute och nattvandrade i ett område som har varit utsatt för just skjutningar och då går jag in på fritidsgården och ser hur ungarna sitter och tittar på sådana här videor och de vuxna gör ingenting. Det här budskapet inte bara sprids, utan någonstans sanktioneras av det offentliga, säger Gustaf Lantz.

Tycker att det är censur

Kriminologen Christoffer Carlsson håller inte med och tror inte att gangsterrap inspirerar till brott. Istället tycker han att det är bra att rapparna ägnar sig åt musik istället för brott.

– Varje låt vi ser på de här topplistorna är ju gjord av en person som istället för att vara ute på gatan, har varit i studion. Det är ju något bra, säger han.

Att försöka stoppa fritidsgårdar från att spela gangsterrap tycker Christoffer Carlsson är att likna vid censur. 

– Tycker du också då att man ska plocka bort Snabba cash från landets bibliotek? Det är också en offentlig inrättning, säger Christoffer Carlsson.

”Brottsförebyggande åtgärder”

Gustaf Lantz tror inte på censur utan menar att det handlar om brottsförebyggande åtgärder som riktar sig mot unga.

– Man får skilja på att sätta munkavel på människor och att bjuda på rampljus. Och jag tycker inte att våra skattepengar ska bjuda på rampljus och sprida den här mångt och mycket våldspropagandan, säger han.

Se hela Veckans brott om gangsterrap på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.