Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Dogge Doggelito tycka till om gangsterrappen: ”Det är förortens BBC eller Aktuellt.” Foto: SVT/Tony Öien/Therese Bondesson

Dogge Doggelito: Gangsterrap påverkar unga

Uppdaterad
Publicerad

Gangsterrap präglas av ett rått sound med hårda texter om droger och kriminalitet, men den omstridda genren följer samhällets utveckling. Det menar Latin Kings-legendaren Dogge Doggelito, i en intervju med Veckans Brott.
– De berättar bara vad som händer i den här delen av det svenska samhället. 

Latin Kings slog igenom med “Välkommen till förorten” 1994. Sen dess har frontfiguren Dogge Doggelito följt rappens utveckling och sett den förändras. Att gangsterrappen blivit stor är han inte förvånad över. Han jämför det med att även actionfilmer är populära.

– Gangsterrap är egentligen “actionrap” – det händer grejer, säger Dogge.

Trots att Dogge själv suttit i fängelse och begått brott så rappade nittiotalets Latin Kings mest om att våldet måste ta slut. I dag menar han att musiken har bytt riktning och istället fokuserar på våld och kriminalitet. Och han tror att gangsterrappen, liksom annan kultur och sociala medier, kan påverka ungdomar. 

– När vi var små klagade man på att vi såg på Bruce Lee. Då var det karatevåldet som var så hemskt, och jag kan ju säga själv att jag blev påverkad. Man gick till skolan och provade någon spark på någon stackare. Så ja, man blir nog påverkad, säger han. 

Det faktum att flera kända rappare har begått mer eller mindre grova brott tror han dock inte har med rappen att göra. 

– Det har mer att göra med att man kommer från ett sånt här område, säger han.

Se en längre, exklusiv intervju med Dogge Doggelito på SVT Play.

Se Veckans brott om gangsterrap på SVT play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet