Till vänster poserar Martin Öjes på Dreamhack 1995, som lockade 70 personer. Till höger Dreamhack 2008, som lockade fler än 10.000 besökare. Foto: Mora Tidning/TT

Så blev Dreamhack störst i världen

Uppdaterad
Publicerad

Från Malungs grundskola till världens största datafest: Så skapade två 14-åringar från Malung ett mångmiljonimperium.

I helgen anordnas Dreamhack, som har Guiness Rekordbok-noteringen som världens största dataevent. Spelträffen lockar årligen tiotusentals spelare och har en internationell mångmiljonpublik för sina e-sportsevenemang: bara i år förväntas fler än 20.000 personer besöka Elmia-mässan i Jönköping.

Det scenariot fanns inte i Kenny Eklund och Martin Öjes vildaste fantasier när de två fjortonåringarna arrangerade det allra första Dreamhack i en skolmatsal i Malung 1994. Drömmen då var att en dag fylla kafeterians 70 sittplatser.

– Från början kunde man nog inte ens kalla Dreamhack för ett event. Vi var några kompisar som brukade samlas i en föreningslokal och hacka på nätterna. Första gången vi fick låna matsalen kom 30 personer, säger Martin Öjes till Kulturnyheterna.

Störst i världen

Idag, 21 år senare, har tv-jätten MTG precis köpt upp hela verksamheten i en rekordaffär. Prislappen? 244 miljoner kronor.

Kanske en rimlig satsning, det styva priset till trots. Dreamhacks sändningar från Rumänien i år lockade 25 miljoner unika tittare, och det är bara ett av de många årliga eventen världen över. Världsrekordet för flest deltagare tillhör dock fortfarande det svenska arrangemanget, Dreamhacks hjärta, när de kopplade ihop 13 000 datorer 2010.

Släckte ned Borlänge

Redan från början växte man snabbt: Skolmatsalen i Malungs 90-tal blev snart för liten även för ett nyfött monsterevent. Två år efter starten satt det besökare ut i skolkorridorerna, och Dreamhack behövde en ny, större, kostym.

– Vi insåg att vi skapat något som lockar människor, någonting nytt. Vi hade inga gränser i den åldern, så vi bara körde på. Vad är den största lokalen i regionen? Stora mässarenan i Borlänge…

Dreamhack i Arena Kupolen 1997 i blev Sveriges största LAN-party någonsin när 800 unga entusiaster kopplade ihop sina datorer i köpcentrets mässhall. Ett år senare ser Martin Öjes påtagligt nöjd ut när han berättar för SVT att arrangemanget drar lika mycket ström som Borlänge centrum. Lika nöjd var han inte året därpå, när Dreamhack kortslöt hela köpcentrumet på grund av överbelastning.

– Det kunde egentligen slutat där. Arenan skulle stänga året därpå och bli till butiker, vi hade hur som helst nått maxkapaciteten på 2500 besökare. Vad som skiljde oss från alla andra var nog att vi var för unga för sätta stopp när det blir jobbigt, utan var dumma nog att köra på, säger Martin Öjes.

En miljonindustri föds

I stället flyttar Dreamhack på nytt, och för sista gången. 2001 slår Martin och Kenny upp dörrarna på Elmia-mässan i Jönköping, och världens största dataträff har hittat hem. Fem år senare passerar de 10.000 deltagare, bestämmer sig för att sälja eventet för en hemlig summa, och går vidare i livet.

– Vi hade hållit på i 15 år och hunnit bilda familj, det var dags. När vi började sågs dataspel som något konstigt, men så är det inte längre, alla spelar idag. Dreamhack har varit med och utbildat svenska folket om vad spelande handlar om. Det är något jag är väldigt stolt över, säger Martin Öjes.

Idag är Dreamhack störst i världen, och anordnar event och turneringar i Rumänien, Ryssland, Tyskland och Spanien för mångmiljonpublik. Det kan på många sätt ses som en symbol för spelkulturens framväxt i Sverige, från en ungdomshobby som sågs på med skepsis, till en masskultur som blivit Sveriges största kulturexport.

MTG:s miljonaffär i november 2015 bildar ett sorts bokslut för den berättelsen.

– Det var så svindlande. När nyheten kom snurrade det ordentligt i huvudet, att det kunde vara värt så mycket pengar! Samtidigt inser jag att det är 10 år sen jag lämnade företaget. I år ska jag besöka Dreamhack med min dotter, som deltagare. Det känns bara fantastiskt att ha varit med och skapat detta, säger Martin Öjes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.