Lydia Farran-Lee (t.v) guidar till lördagens omgång av Melodifastivalen. Rebecka Karlsson (t.h) är en av förhandsfavoriterna. Foto: SVT/Claudio Bresciani, TTVisa alla (9)
Visa alla (9)

Så blir deltävling tre i Melodifestivalen

Publicerad

80-talspop, Frost-inspirerat och Dolly style kommer tillbaka. Deltävling tre har ett jämnare fält än den andra deltävlingen i Malmö och den som drog ner störst applåder under genrepet i Leksand var förhandstippade Jon Henrik Fjällgren.

The lovers of Valdaro. Foto: Claudio Bresciani/TT

The lovers of Valdaro – Somebody wants

Melodifestivaldebuterande duon framför sitt nummer på en rymdskeppsliknande scen, med dansare som ser ut som besättningen på sagda rymdskepp. Numret är något för den som gillar 80-talspop och synthar. Det framgår dock inte riktigt under genrepet varför detta är en scen-duo. Erik Høiby står för all sång och dans och Adam Warhester står bakom dansarna och spelar på en synth som han inte spelar på, eftersom instrument inte framförs lajv i Melodifestivalen.

Dolly style Foto: Claudio Bresciani/TT

Dolly style – Habibi

De tre medlemmarna (med artistnamnen Molly, Holly och Polly) i Dolly style har hämtat stil-inspiration från Japan och låttiteln från arabiskan. Gruppen har bytt medlemmar frekvent sedan den grundades 2014.

Ingen av de tre originalmedlemmarna som framträdde i Melodifestivalen 2015 är med och från 2016 års upplaga återstår bara en. Likt de flesta andra av den rosa-lila-blå gruppens tuggummipophits är Habibi en så kallad öronmask – när man väl har hört den går den inte att få ur hjärnan.

Martin Stenmarck Foto: Claudio Bresciani/TT

Martin Stenmarck – Låt skiten brinna

Stenmarck är med för fjärde gången med Låt skiten brinna, skriven av bland andra Uno Svenningsson. Den som har koll på Svenningsson kommer känna igen i den ömsomt hoppfulla och ömsomt dystra texten. Scenframträdandet är avskalat och består mest av Martin Stenmarck själv och en upplyst ruta i golvet och en riktad spotlight från taket.

Lina Hedlund. Foto: Claudio Bresciani/TT

Lina Hedlund – Victorious

Som artisten själv uttrycker det i sin presentationsvideo – discotåget (och gruppen) Alcazar stannade för alltid vid årsskiftet efter en avskedsturné och nu är Lina Hedlund på scen som soloartist. I den mån en låt kan vara det är det ett klassiskt Melodifestivalnummer – upptempopop med en stark refräng som innehåller stråk av disco och schlager.

Omar Rudberg Foto: Claudio Bresciani/TT

Omar Ruberg – Om och om och om igen

För den forne FO&O-kollegan gick det inget vidare – Oscar Enestad kom sist i förra deltävlingen. Nu är det dags för Omar Rudberg. Hans nummer har gemensamt med Oscar Enestads att tonerna ligger i det höga registret. Men ungefär där slutar likheterna. Om och om och om igen är en låt i baktakt med ett par rader på spanska och under genrepet lyckas Omar betydligt bättre än Oscar med att hålla de höga tonerna rena.

Rebecka Karlsson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Rebecka Karlsson – Who I am

Rebecka Karlsson har varit med i både Talang och Idol i TV4 och framför powerpoplåten Who I am. Både låten och Karlssons scenkläder har hämtat inspiration från barnfilmen Frost om isprinsessorna Elsa och Anna och Rebecka Karlsson har tryck i rösten värdigt vilken Disney-film som helst. Under genrepet var det dock viss dissonans mellan röst och musik.

Jon Henrik Fjällgren. Foto: Claudio Bresciani/TT

Jon Henrik Fjällgren – Norrsken

För tredje gången står Jon Henrik Fjällgren på Melodifestivalscenen och den här gången är det mer sång än jojk. Han är en av lördagens favoriter och de andra gångerna han varit med har han gått direkt till final och placerat sig högt, men aldrig vunnit.

Melodin bär likheter med Sun is shining av Axwell och Ingrosso, men den har Jon Henrik inte hört, säger han. På scen finns bildskärmar av renar, norrsken och en ränna med eld och låten har, liksom hans tidigare låtar, stark koppling till en samiska renskötarkulturen.

Tidigare deltävlingar:

Visa

Direkt till final:

Wiktoria, Mohombi, Hanna Ferm & Liamoo, Malou Prytz

Andra chansen:

Nano, Anna Bergendahl, Andreas Johnson, Vlad Reiser

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2019

Mer i ämnet