Franska medier har fyllts av lovord efter tillkännagivandet av Annie Ernaux. Foto: AP Photo/Petros Karadjias/Jan Haas/picture-alliance/dpa/AP/Gorm Kallestad / NTB

Så reagerar Frankrike på valet av Nobelpristagare

Publicerad

Att det blev den förhandstippade fransyskan Annie Ernaux som blev årets Nobelpristagare i litteratur har mottagits med hyllningsrop, inte minst i hemlandet Frankrike.

Efter Svenska Akademiens tillkännagivande av året Nobelpris i litteratur under torsdagen har franska medier fylls av lovord.

Frankrikes president Emanuel Macron är en av dem som hyllar tillkännagivandet av Annie Ernaux. På Twitter skriver Macron att hennes romaner bär på landets kollektiva och intima minnen. Och att Ernaux är en röst för kvinnors frihet som nu ansluter sig till ”den franska litteraturens stora Nobelkrets”.

Nobelpriset i litteratur 2022

En annan som reagerat är den hyllade författaren och det franska stjärnskottet Édouard Louis. På Facebook skriver han: ”Det är en bra dag för klasskampslitteratur.”  

Flest vinnare

Frankrike har sedan tidigare 16 Nobelpristagare i litteratur och är därmed det land med flest pristagare. Annie Ernaux är den andra pristagaren, efter Patrick Modiano på tio år, men landet första kvinna.

Trots massiva hyllningar i franska medier har även en del blandad kritik synts i hemlandet. Dessa har till stor del handlat om Annie Ernaux politiska engagemang. Ernaux har tydligt tagit ställning flera frågor bland annat för gula västarna och pensionsstrejken i Frankrike.

Den franska dagstidningen Le Monde konstaterar syrligt att Ernaux varit aktiv i radikala vänsterkretsar. Frankrikes ambassadör i Sverige har också understrukit att Ernaux är en politisk författare.

Hör mer reaktionerna i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2022

Mer i ämnet