Så splittrar kriget spelvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Portade lag, insamlingar och känslosamma tal. Den ryska invasionen av Ukraina splittrar gamingvärlden.

Både Ryssland och Ukraina är inflytelserika länder när det kommer till gaming och esport. Ryssland är den åttonde största spelmarknaden i världen, och i Ukraina finns flera av världens främsta e-sportare så som Counterstrike-spelaren S1mple, Dota-spelaren Dendi och Starcraft-legendaren White-Ra.

E-sport och gaming framhävs ibland som en enande kraft mellan nationsgränserna, men nu har kriget splittrat gemenskapen. Ryska lag är inte längre välkomna på vissa turneringar, ilskna debatter bryter ut på de olika spelplattformarna och snart går det inte att spela som Ryssland i fotbollsspelet Fifa 2022.

– Jag har spelat med ukrainska spelare, ryska spelare och amerikanska spelare. Vi alla vill ha fred för Ukraina och världen. Vi alla är rädda, sa den ukrainska spelaren Oleksandr ”S1mple” Kostyliev i ett känslosamt tal under en turnering i Polen, dagen efter invasionens inledning.

Se hur spelvärlden splittras i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.