Sacheen Littlefeather tar emot Oscarsakademins ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

1973 skulle Sacheen Littlefeather ta emot Marlon Brandos Oscar för hans roll i Gudfadern. Men Brando och Littlefeather hade kommit överens om att hon, väl på scen, inte skulle ta emot statyetten utan istället läsa ett tal om hur det amerikanska ursprungsfolket behandlades i filmbranschen.

När Sacheen Littlefeather ställde sig på Oscarsscenen 1973 var hon den första kvinnan ur det amerikanska ursprungsfolket som någonsin stått där. Under sitt minutlånga tal mottog hon både applåder och bu-rop och i juni i år bad den amerikanska filmakademin, som arrangerar Oscarsgalan, Littlefeather om ursäkt för efterspelet till hennes tal.

”Trakasserierna du fick utstå med anledning av ditt uttalande var opåkallade och orättvisa. Den känslomässiga börda du levt med och de konsekvenser det fick för din karriär i vår bransch går inte att reparera”, skrev akademin.

John Wayne rasade

I en intervju med The Guardian från förra året berättade Littlefeather att cowboyskådespelaren John Wayne blev ursinnig. ”Under min presentation kom han för att tvinga mig av scenen och han fick hållas tillbaka av sex livvakter”, sa hon då. Hon tror sig även ha blivit svartlistad av branschen efter talet.

Nu har Littlefeather mottagit ursäkten och ska delta i ett samtal som akademin arrangerar i september.

”Angående akademins ursäkt till mig, vi indianer är väldigt tålmodiga – det har bara gått 50 år! Vi måste alltid bibehålla vårt sinne för humor om sånt här. Det är vårt sätt att överleva”, säger hon i ett uttalande.

Wounded knee-ockupationen

I sitt tal tog Sacheen Littlefeather bland annat upp ockupationen vid Wounded knee som pågick i två månader 1973. Aktivister ur rörelsen American indian movement (AIM) ockuperade staden Wounded knee och krävde en lokal ledares avgång och att den amerikanska staten skulle upprättahålla avtal den slutit med det amerikanska ursprungsfolket.

Se talet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.