Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den indisk-brittiska författaren Salman Rushdie tilldelas Tyska bokandelns fredspris. Foto: Sarah Yenesel

Salman Rushdie tilldelas tyska bokhandelns fredspris

Publicerad

Författaren Salman Rushdie tilldelas det prestigefyllda priset för att han berikat världen med sitt berättande och för att han står upp för tanke- och yttrandefrihet trots att han lever i ständig fara.

Salman Rushdie har levt under hot sedan hans bok ”Satansverserna” gavs ut 1988. Delar av den muslimska världen uppfattade boken som hädisk och Irans ayatolla Khomeini utfärdade året efter en fatwa som krävde författarens död.

I augusti förra året knivhöggs Rushdie flera gånger när han framträdde på en litterär festival i delstaten New York, ett dåd som gjorde honom blind på ena ögat och delvis förlamad i ena handen.

”Trots massiva fysiska och psykologiska konsekvenser som han fortfarande brottas med fortsätter han att skriva – på ett fantasifullt och djupt mänskligt sätt”, skriver den tyska juryn i sin motivering. ”Vi hedrar Salman Rushdie för hans beslutsamhet, hans positiva inställning till livet och för det faktum att han berikar världen med sin berättarglädje.”

Hedrad och tacksam

”Jag känner mig väldigt hedrad och tacksam för detta viktiga pris. Jag kan bara tacka juryn för deras generositet. Jag vet hur betydelsefullt det här priset är, och jag är lite överväldigad av listan på tidigare pristagare som mitt namn nu kommer att ansluta sig till. Jag är verkligen glad.”, skriver författaren själv i ett uttalande.

Tyska bokhandelns fredspris delas ut årligen sedan 1950-talet och mottagaren får 25 000 euro. Bland tidigare pristagare finns bland andra Astrid Lindgren, Margaret Atwood och Yaşar Kemal.

Rushdie kommer att ta emot priset på bokmässan i Frankfurt den 22 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.