Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius. Foto: TT

Sara Danius: ”Fick skamligt förslag från kulturprofilen”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius berättar nu för Svenska Dagbladet att hon utsatts för ”skamliga förslag” från den så kallade kulturprofilen, som har nära band till Svenska Akademien.

Rapporteringen om den så kallade kulturprofilen tog fart efter Dagens Nyheters granskning 18 kvinnor anklagade honom för sexuella trakasserier och övergrepp.

– Det var så jag kände till att det förekom skamliga förslag. Jag har inte velat tala om det, för jag ville inte ställa mig i vägen för de kvinnor som har varit med om riktigt, riktigt vedervärdiga saker. Det har inte jag. Men jag blev själv föremål för ett skamligt förslag efter en Forumkväll, så jag känner till att det har förekommit i åtminstone ett fall, säger Sara Danius till Svenska Dagbladet.

Sara Danius säger samtidigt att hon inte kände sig hotad men att hon ansåg hela situationen vara pinsam.

Hon kallar också kulturprofilens agerande för oanständigt och oansvarigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet