Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien, och Kung Carl XVI Gustaf. Foto: SVT/TT

Sara Danius: Jag hade ett angenämt möte med konungen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius hade under eftermiddagen ett möte med kung Carl XVI Gustaf angående den så kallade kulturprofilen som anklagas för sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkt.

– Jag hade ett angenämt möte som alltid med Hans Majestät Konungen, säger Sara Danius till SVT efter mötet.

– Jag var där för att underrätta konungen om den senaste tidens händelser om den så kallade kulturprofilen. Konungen är ju Svenska Akademiens höge beskyddare och är starkt intresserad av allt som angår Svenska Akademien, säger Sara Danius.

Danius säger att kungen inte verkar oroad över att skandalen kring kulturprofilen kommer kasta en skugga över Svenska Akademien.

Kommenterar inte utredningen

När det gäller den utredning som Akademien bett en advokatbyrå att genomföra för att utreda akademiledamöternas förhållande till profilen och hans eventuella ekonomiska inflytande kommer den ständiga sekreteraren inte kommentera saken på några månader.

– Den kommer att ta minst tre månader och under den tiden kan jag inte uttala mig om utredning eller nya element som visar sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.