Spela klippet för att höra Sara Danius berätta om sjukhusvistelsen: ”Han hälsade på mig”. Foto: SVT/Skavlan

Sara Danius: Horace Engdahl besökte mig på sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Våren 2018 riktade Horace Engdahl hård kritik mot Svenska Akademiens dåvarande ständiga sekreterare Sara Danius. I en debattartikel skrev han att hon är sekreteraren som lyckats sämst med sin uppgift.

– Han var en av de som besökte mig på sjukhuset och jag satte stort värde i det. Så jag blev rätt förvånad när jag såg formuleringen, säger hon.

I SVT:s Skavlan berättar Sara Danius att hon låg på sjukhus för att hon fått återfall i cancer.

– Jag fick gå igenom en operation. Det var ganska allvarligt.

Horace Engdahl skriver i ett mejl till SVT Nyheter att han besökte Danius på sjukhuset i januari 2016, och menar att det var innan de hamnade i konflikt med varandra.

”Det skedde i en annan tid, i många avseenden”, skriver han.

Se intervjun med Sara Danius i klippet ovan. Hela avsnittet av Skavlan sänds på fredag klockan 21:00 på SVT1 och SVT Play.

Sara Danius och Svenska Akademien

I april 2018 meddelade Sara Danius att hon lämnar sitt arbete i Svenska Akademien och i februari 2019 lämnade hon officiellt sin stol.

Sara Danius har suttit på stol nummer sju i Svenska Akademien sedan 2013 och blev ständig sekreterare 2015.

När Dagens Nyheter avslöjade att 18 kvinnor anklagade ledamoten Katarina Frostensons make – Kulturprofilen – för sexuella övergrepp och trakasserier, fick Danius att hantera krisen som avslöjandet utlöste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.