SVT:s vd Eva Hamilton och Aftonbladets TV-rådgivare Jan Scherman debatterar framtiden för public service och övriga mediesverige i Almedalen. Foto: SVT.

Scherman och Hamilton: Sverige saknar mediepolitik

Uppdaterad
Publicerad

Jan Scherman, TV-rådgivare för Aftonbladet, och SVT-chefen Eva Hamilton efterlyser nu en rejäl omstart för den svenska mediepolitiken.

Det var inte första gången som Jan Scherman, vd för TV4-gruppen under tio år, och Eva Hamilton debatterade medier och tv-branschens framtid, men åsiktsskillnaderna lyste idag med sin frånvaro när de möttes på SVT:s scen i Almedalen.

Istället för oenighet visade båda istället prov på stor enighet när det gäller politikernas ansvar för medieutvecklingen i Sverige. Och det är viktiga frågor det handlar om, menar Scherman.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

”Tjänstefel”

– Det är faktiskt en stor sak, för medielandskapet förändras både dramatiskt och snabbt. Det system som funnit i nästan 20 år med ett kommersiellt finansierat public service och ett licensfinansierat inte finns längre. Det handlar inte bara om att TV4 lagt ned sin lokala nyhetsverksamhet, utan också att man väldigt tydligt sagt att man inte känner sig ansvarig för ett sådant uppdrag, säger Scherman till Kulturnyheterna.

– Sedan ser vi att tv-tittandet minskar och att lokaltidningar läggs ned. Vi har fått en helt ny mediebild Youtube och Google och andra stora internationella aktörer och då känner jag att det är ett tjänstefel om politiken inte omedelbums tar sitt ansvar för att garantera ett samhällsinriktat programutbud eller innehåll i både tidningar, radio och tv. Det är det som det här handlar om. Det är stora frågor, men väldigt bråttom, konstaterar han.

Eva Hamilton menar att det samtidigt finns en rad politiska verktyg att ta till för att hantera krisen för medierna.

– Det finns en rad mediepolitiska instrument som man inte använder sig av, eller som man låtit förfalla. Ett sådant är att skrota skatten på tidningsreklam. Det har det pratats om i åratal, men den finns fortfarande kvar, säger Eva Hamilton och räknar också upp lägre skatt på digitala medier och ett ”otillräckligt” presstöd, som områden som hon vill se åtgärder på.

Listar omedelbara åtgärder

Jan Scherman har också han en lista över möjliga åtgärder som han vill se förverkligade så snart som möjligt:

– Jag kan tänka mig flera saker omedelbart. Säkerställ finansieringen av public service. Man behöver se till att licens kan tas ut även av de som använder sig av andra apparater än tv:n för att titta på SVT. Jag tror att licensen också måste öka, så att SVT kan ta ett ökat regionalt ansvar. Samtidigt så behöver presstödssystemet ses över. Det finns skatter som också behöver ses över för att de diskriminerar digitala aktörer. Man behöver se över ägarkoncentrationen igen och eventuellt också stärka konkurrenslagstiftningen.

Vem bär ansvaret för att det ser ut så här?

– Jag måste säga att sorgligt nog så ser jag ingen aktivitet vare sig till höger eller vänster just nu. Kanske handlar det om att det är någon slags reaktion av typen: ”Oj, vad är det som händer? Vad ska vi göra?” säger Scherman.

Högre status

Med på Jan Schermans önskelista finns också en uppgraderad syn på kulturpolitiken.

– Kulturpolitiken har alltid, så länge jag varit verksam i branschen, varit en restpost som blev över. I Frankrike är kulturministerposten bland det finaste man kan få. Vi måste uppgradera kultur- och mediepolitiken för det handlar om en oerhört viktig demokratisk fråga, nämligen de enskilda människornas möjligheter att informera sig och hålla sig uppdaterade och även delta i samhällsdebatten. Det är en väldigt viktig fråga, som nu hamnat mellan stolarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

Mer i ämnet