Presstrycket var hårt när Sverigedemokraternas presenterade sin valkampanj i ett tält vid Almedalsscenen i förmiddags.
– Den som hopar sig får ställa sig sist, sa en småstressad Linus Bylund, Jimme Åkessons stabschef, när journalisterna trängde sig runt partiledaren.
I morse levererades en rad svarta rubriker om Sverigedemokraterna. Dagens Nyheter toppade med nyheten om att SD-toppen Björn Söder hjälpt till att dölja brottslighet. Expressen publicerade sex sidor om sverigedemokrater med kopplingar till nazistiska och rasistiska organisationer och TV4 lyfte nyheten om att 66 procent av svenskarna anser att partiet är rasistiskt.
Hårdare gransking
Stabschefen Linus Bylund reagerade inte märkvärt när han slog upp tidningarna i morse.
– Jag är luttrad, jag vet att medierna håller på så här. De är uppenbart att de har en agenda, säger han.
Journalisten och författaren Björn Häger, som forskat i ämnet och skrivit boken ”Problempartiet – mediernas villrådighet kring SD”, tycker att partiet granskas hårdare än andra och att allt för mycket kraft läggs på ett parti utan inflytande.
– Det är jättebra att man avslöjar kriminalitet och rasism i SD, men risken är att man glömmer bort att granska andra partier. Om alla journalister vill gräva upp avslöjanden om Sverigedemokraterna blir Stefan Löfvén och Fredrik Reinfeldt glada, säger han.
Det vore mer värdefullt att lägga krut på partier som har chans att hamna i regeringsställning, menar Björn Häger.
– Vem lägger energi på att granska rasismen inom Moderaterna eller Socialdemokraterna, undrar han.
Björn Häger skulle gärna vilja se en ny variant av Janne Josefssons avslöjanden från valstugaorna från 2002, som visade partikandidater som pratade med kluven tunga.
Järnrör och näthat
Men Expressens chefredaktör Thomas Mattsson håller inte med om att medierna lägger för mycket fokus på Sverigedemokraterna. Hans tidning har gått hårt åt partiet och avslöjat järnrörsskandalen och politiker inom Sverigedemokraterna som under skydd av anonymitet fyller nätet med rasistiska och vidriga kommentarer.
– Om partianhängarna slutar att hänga på stan med järnrör och uttrycker sig rasistisk så skulle rapporteringen upphöra att vara så negativ, slår han fast.
Han tycker inte heller att medierna missar att avslöja skandaler om andra partier. Ett sådant exempel är Saudi-affären, Sveriges Radios avslöjade om hur regeringen hjälpte Saudiarabien med att planera en vapenfabrik.
Kampanjer och nyheter
Både Aftonbladet och Dalarnas tidningar har sjösatt kampanjer som riktar sig mot Sverigedemokraterna.
– Vi tycker att SD har en aggresiv hållning till människor som inte är precis som dom vill att andra ska vara. Vår kampanj ”Vi säger nej tillsammans” fick stort genomslag hos läsarna och samlande tusentals namnunderskrifter, säger Ewa Wirén, chefredaktör på Dalarnas tidningar.
Hon menar att kampanj-journalistik som vänder sig mot Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga partier går ihop med objektiv nyhetsrapportering.
– Man måste skilja på kampanjer och nyhetsbevakning, det tror jag läsarna kan, säger hon.